Blinde triatlete volbrengt triatlon
Logo hetkrantje-online.nl
Joleen Hakker achter op de tandem bij begeleidster Linda van Vliet tijdens de Midzomeravondtriathlon.
Joleen Hakker achter op de tandem bij begeleidster Linda van Vliet tijdens de Midzomeravondtriathlon.

Blinde triatlete volbrengt triatlon

  •   keer gelezen   Actueel

Leidschendam - Als blinde triatlete afgelopen vrijdag aan de tiende editie van de Midzomeravondtriathlon van Duursportvereniging TTL deelnemen. Joleen Hakker (35) uit Soest draait haar hand daar niet voor om is.

Samen met haar begeleidster Linda van Vliet eindigde de triatlete met haar tijd van 1.23.12 zelfs op de zevende plaats bij de vrouwen achter winnares Jolien de Klein (1.16.30). Een klassering in de subtop dus. En dat terwijl Hakker bij het eerste onderdeel, 500 meter zwemmen, zelfs als laatste te water ging. "Dat was een bewuste keuze, omdat ik toch met Linda aan een koord vast zit bij deze discipline en het looponderdeel."

Wielrennen deed het tweetal op een tandemracefiets. Hakker vond vooral het loopparcours een hele belevenis. ,,Met name het bruggetje was een uitdaging, want die ging steil omhoog en omlaag. En het grind was best hobbelig. Ik werd overigens prima door Linda en de vrijwilligers begeleid," vertelde ze na afloop van haar eerste deelname aan de Midzomeravondtriathlon. Hakker, die sinds haar twaalfde blind is, doet nog maar zeven jaar aan triatlons. Dat gaat haar verdienstelijk af.

"Ik heb mij zelfs geplaatst voor de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro in september. De sportkoepel NOC*/NSF moet mij officieel nog uitzenden. Er mogen maar tien vrouwen meedoen aan de race die bestaat uit 750 meter zwemmen, twintig kilometer wielrennen en vijf kilometer lopen. Het gaat hier om de leeftijdscategorie 35+. Er volgt nog een kwalificatiewedstrijd. Dan pas kan er een ranglijst worden opgemaakt. Bij groen licht van het NOC*/NSF mag ik samen met Linda meedoen. We trainen drie of vier keer per week samen. Ik heb haar jaren terug via het wielrennen leren kennen. Toen deed ik nog deze sport en eerder roeien. Triatlon biedt toch de meeste uitdaging voor mij. Deze sport is trouwens voor het eerst in de geschiedenis in het programma van de Paralympische Spelen als onderdeel opgenomen," legt Hakker uit. Van Vliet is overigens opgegroeid in Leidschendam.

De winst bij de mannen ging naar Chris Sijger in een tijd van 1.05.31. Hij klopte zijn naaste belager Vincenz Frey (1.05.33) in een regelrechte sprint. Bij de jeugd stond er geen maat op Stijn Lafontaine. Met zijn tijd van 38.59 was deze middelbare scholier bijna vier minuten sneller dan Sjoerd te Nijenhuis (42.52). Susanne Knigge was bij de meisjes een klasse apart (42.49).

De jeugd deed net als in de voorgaande jaren de helft van de afstanden die de volwassenen moest afleggen. Dus 250 meter zwemmen, 14 kilometer wielrennen en 2500 meter hardlopen. De organiserende duursportvereniging TTL kijkt terug op een geslaagde editie met droog weer en nauwelijks wind. Ook de medewerking van Bart Carpentier Alting, directeur van recreatiecentrum Vlietland, maakte het festijn tot een groot succes.

In 2017 organiseert Duursportvereniging TTL opnieuw de Midzomeravondtriathlon.

Meer berichten