Don van Laere (foto: Dick Janssen).
Don van Laere (foto: Dick Janssen).

Wie is...Don van Laere?

Actueel 1.112 keer gelezen

Leidschendam - Don van Laere is een jeugdsportklimmer uit Leidschendam. Hij presteert goed in zijn sport. Hij wist in 2014 zelfs de Sportprijs Leidschendam-Voorburg in de wacht te slepen en onlangs werd hij (weer) Nederlands Jeugdkampioen boulderen.

Door Dick Janssen

Don van Laere (17) is geboren en getogen in Leidschendam en volgt middelbaar onderwijs op de Daltonschool Voorburg. Op de dag dat ik langs kom in 't Lien, wacht hij net in spanning af of hij is geslaagd voor zijn Havo-diploma. Later die dag kan de vlag uit, want het is hem gelukt.

Waar andere kinderen vaak terecht komen bij voetbal, of een andere balsport, is Don gaan klimmen. "Ik ben slecht in alles met ballen en ben ook niet echt een hardloper", geeft Don aan. Daarentegen bleek hij wel aanleg te hebben voor klimmen. "Het is eigenlijk allemaal gekomen door een kinderfeestje, waarbij we gingen klimmen op een klimmuur", vertelt hij. Vervolgens is hij vanaf zijn 8e de klimsport gaan beoefenen, te beginnen met toprope. Al snel bleek hij er aardig goed in te zijn en kwam hij in regionale selectieteams terecht.

Eigenlijk zou Don net afreizen naar Oostenrijk voor wedstrijden, maar de avond ervoor liep hij een middelvingerblessure op. Net als bij een pianist, zijn zijn handen belangrijk "Je moet aan kleine dingen hangen en moet heel hard kunnen knijpen om je vast te houden. Met een geblesseerde pink had ik nog wel kunnen meedoen, maar mijn middelvinger heb ik heel hard nodig." Don kan zich dan ook moeiteloos aan duim en wijsvinger een paar keer optrekken. "Verder moet je wel een allround sportman zijn, want je hebt zo'n beetje al je spieren nodig en je moet lenig zijn. Verder moet je probleemoplossend kunnen denken. Het is een heel dynamische sport."

De disciplines waar Don zich mee bezighoudt, zijn Boulderen en Lead. Lead is het klimmen van klimroutes, hoger dan 4 meter, waarbij zekeren d.m.v. een klimgordel en touw noodzakelijk is. Het gaat erom zover mogelijk te komen in een moeilijke route.

Boulderen is het beklimmen van klimmuren, van maximaal ± 4 meter zonder touw. Boulderen is meer gericht op kracht en techniek. De routes worden vaak gebouwd in de vorm van een soort puzzel. Door techniek, creativiteit, flexibiliteit en kracht te combineren is er vaak één oplossing, die het probleem op de makkelijkste manier oplost. Dit is ook de favoriete discipline van Don. De wedstrijden vinden doorgaans indoor plaats op kunstwanden, al vindt Don het af en toe ook wel leuk om "voor de fun" te klimmen op rotswanden.

Op zijn 13e kwam Don terecht in het Regionaal Talentencentrum en hij zit nu zo'n 2 jaar in Jong Oranje. Hij heeft bovendien een internationaal talent-status van het NOC-NSF. "Ik heb al veel nationale wedstrijden gewonnen en heb bij de volwassenen ook al drie keer het NK gehaald." Hij is meervoudig kampioen bij de jeugd, maar hij klopt ook al aan bij de volwassenen, want bij zijn deelname aan wedstrijden voor volwassenen komt hij altijd wel in de top 10 en soms in de top 5. Eén keer werd hij zelfs 3e. Inmiddels is de jonge Leidschendammer al naar wedstrijden geweest in België, Oostenrijk en Italië. En misschien mag hij naar de jeugdwereldkampioenschappen in China.

Klimmen is gewoon topsport en dat betekent wel vier keer per week zo'n 3 uur lang trainen bij het Nederlands team of zelfstandig in verschillende klimhallen. Toch wordt Don het nog niet zat. "Je wordt telkens uitgedaagd en je moet een probleem oplossen. Het is heel veelzijdig en erg leuk." Dat hij af en toe valt, hoort er bij. Meer dan een scheurtje in een enkelband en af en toe een kleine blessure heeft hij er nooit aan overgehouden.

Don heeft een winnaarsmentaliteit en is ervan overtuigd dat hij nóg beter kan worden. En in 2020 is klimmen een demonstratiesport op de Olympische Spelen, dus wie weet....?

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant