'Leidschendamse' oorlogsheld George Maduro geëerd | HetKrantje-Online.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226556&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo hetkrantje-online.nl
Op het voorplein van Madurodam werden beelden onthuld van de 10-jarige George Maduro en de volwassen Maduro in zijn huzarenuniform (foto: Studio Oostrum).
Op het voorplein van Madurodam werden beelden onthuld van de 10-jarige George Maduro en de volwassen Maduro in zijn huzarenuniform (foto: Studio Oostrum).

'Leidschendamse' oorlogsheld George Maduro geëerd

  •   58 keer gelezen   Actueel

Leidschendam / Den Haag - Madurodam heeft afgelopen weekend de 100e geboortedag van haar naamgever uitgebreid gevierd. Het verhaal van de naamgever van Madurodam, de moedige oorlogsheld George Maduro die zijn heldendaden o.a. in de meidag van 1940 in Leidschendam en Voorburg volbracht, is vanaf nu te zien in een nieuw gebouwd theater in het park.

Kolonel Hans van Dalen vertelde het aangrijpende verhaal van de slag om Villa Dorrepaal aan de Vliet in Leidschendam-Voorburg. George Maduro leidde daar in de Meidagen van 1940 op heldhaftige wijze de aanval op de Villa. Voor zijn moed tijdens deze veldslag is Maduro na de Tweede Wereldoorlog postuum geridderd met een Militaire Willems-Orde. Majoor Marco Kroon, zelf drager van de Militaire Willems-Orde, overhandigde de versierselen, die horen bij deze hoogste militaire onderscheiding, aan de familie van George Maduro. De versierselen zijn permanent te zien in Madurodam.

Naast het militair ceremonieel is Maduro geëerd met de onthulling van een monument en biografie. Het monument bestaat uit twee beelden. Het ene beeld portretteert de 10-jarige Maduro, nonchalant tegen een boom geleund. Dit kleinere beeld staat tegenover het grotere beeld van de volwassen Maduro in zijn huzarenuniform. Het monument heeft een prominente plaats op het voorplein van Madurodam, het George Maduroplein. Auteur Kathleen Brandt-Carey overhandigde het eerste exemplaar van de biografie over George Maduro, getiteld 'Ridder zonder Vrees of Blaam', aan George Maduro Alvares Correa, een neef van George Maduro.

George Maduro is vanaf nu op vele manieren aanwezig in het park. Direct na binnenkomst zien bezoekers het huis waar hij 100 geleden werd geboren in een tropische ambiance. Even verderop is het nieuwe theater gebouwd. Op een 5 meter hoog 180 graden panoramascherm is een film over zijn indrukwekkende leven te zien. Vervolgens voert het pad naar Villa Dorrepaal en de herdenkingsplaquette. Bezoekers van Madurodam worden vanaf nu dus direct bij binnenkomst meegenomen in het moedige en intrigerende levensverhaal van Maduro.
George Maduro werd op 15 juli 1916 geboren in Willemstad (Curaçao) en ging op zijn 18e Rechten studeren in Leiden. Hij zette zich tijdens de Tweede Wereldoorlog in als reserveofficier der Nederlandse cavalerie. In de Meidagen van 1940 leidde hij op heldhaftige wijze een aanval op Villa Leeuwenburg (tegenwoordig huize Dorrepaal) in Leidschendam. In 1943 werd George aan de grens opgepakt en gevangen gezet in Saarbrücken. In november 1944 werd George overgebracht naar concentratiekamp Dachau waar hij op 8 februari 1945 op 28-jarige overleed hij aan vlektyfus.

Op 9 mei 1946 werd George Maduro postuum de Ridder 4e klasse der Militaire Willems-Orde toegekend, omdat hij zich tijdens de Meidagen had onderscheiden met de aanval in Leidschendam.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226556&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768107&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226558&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>