De tent met racemaaiers van FvS Racing Team Stompwijk (foto: PR).
De tent met racemaaiers van FvS Racing Team Stompwijk (foto: PR).

Wedstrijd NK gazonmaaierrace in Stompwijk

Actueel 273 keer gelezen

Stompwijk - In Stompwijk organiseert FvS Racingteam op zondag 28 augustus een wedstrijd plaats voor het NK Gazonmaaierracen op een terrein aan de Dr. Van Noortstraat 137B (naast Kringloop De Stal).

Een gazonmaaierrace is een snelheidswedstrijd waarbij de deelnemers op zitmaaiers over een parcours rijden. Gazonmaaierraces worden met name gehouden in de Verenigde Staten, Australië en het Verenigd Koninkrijk, waar de sport in 1973 werd bedacht. Sinds de jaren 2000-2009 wordt deze sport ook in Nederland populair. Zo is er een Nederlands kampioenschap (NK) en ook een Overijssels kampioenschap (OK). Ook worden er veel wedstrijden gehouden die niet meetellen voor een kampioenschap. Ieder kampioenschap heeft zijn eigen reglement, omdat sommige rijders en organisaties een rolbeugel, andere maten of een vermogenslimiet handhaven.

Gazonmaaierraces worden onderverdeeld in meerdere klassen. In Nederland wordt vaak in een Super-standaardklasse en een Special-klasse gereden. In de Super-standaardklasse rijden zitmaaiers die volledig origineel zijn. Het enige dat wel mag in deze klasse, is het opvoeren van de motor en het veranderen van de overbrenging. In de Special-klasse moet de machine op een zitmaaier blijven lijken, maar mag er wel veel worden aangepast, zoals het frame, de sturing en de remmen. Men mag zelfs een ander motorblok plaatsen. Meestal wordt in deze klasse gebruikgemaakt van een motorblok uit een motorfiets. De maaiers kunnen dan een vermogen hebben van ruim honderd paardenkracht en de snelheden kunnen oplopen tot boven de honderd kilometer per uur.

In Stompwijk gaat op zondag 28 augustus om 10.30 uur het terrein open, waarna er van 11.30 tot 12.00 uur een vrije training is voor de deelnemers. Van 13.00 tot 18.00 uur vinden dan de wedstrijden plaats, waarna tussen 18.30 en 19.30 uur de prijsuitreiking plaatsvindt. Gedurende de dag is er live muziek, een machinepark, een springkussen, is de Dakar racetruck van Van Velsen Rallysport te bezichtigen en zijn er hapjes en drankjes verkrijgbaar. Om 21.00 uur is het evenement afgelopen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant