De onderscheiden burgemeester Hans van der Sluijs, geflankeerd door zijn echtgenote, tijdens de afscheidsreceptie (foto: Dick Janssen).
De onderscheiden burgemeester Hans van der Sluijs, geflankeerd door zijn echtgenote, tijdens de afscheidsreceptie (foto: Dick Janssen).

Lintje burgemeester bij afscheid

Actueel 277 keer gelezen

Leidschendam - Tijdens een zeer drukbezochte receptie in het voormalige raadhuis in Leidschendam werd vrijdag 28 augustus afscheid genomen van burgemeester Hans van der Sluijs.

Hans van der Sluijs werd in 1984 voor het eerst benoemd tot burgemeester, de jongste van Nederland. Doordat hij dit ambt 32 bekleedde in diverse gemeenten, was hij zelfs de langst zittende door de Kroon benoemde burgemeester van Nederland. In Leidschendam-Voorburg was hij bijna 9 jaar burgemeester. Tal van ondernemers, burgers, maar ook allerlei hoogwaardigheidsbekleders uit andere gemeenten geven actie de prèsence. Bij zijn afscheid ontving Van der Sluijs een Koninklijke onderscheiding uit handen van waarnemend commissaris van de koning Rogier van der Sande. Hij werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

VNG
Hans van der Sluijs heeft gedurende zijn bestuurlijke loopbaan vele bestuurlijke nevenfuncties vervuld. Functies die samenhangen met het ambt van burgemeester, maar ook functies die hij vrijwillig heeft vervuld en nog steeds vervult. Hij heeft zich vooral bestuurlijk ingezet in bestuurlijke functies van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Hij heeft daarbij een belangrijke en langdurige bijdrage geleverd aan het versterken van de positie en de belangen van lokale overheden in Europees en mondiaal verband, een bijdrage die uitgaat boven zijn formele rol als burgemeester.

Erepenning
Daarnaast ontving hij de gemeentelijke Erepenning in zilver uit handen van loco-burgemeester Frank Rozenberg. Hij kreeg de erepenning vanwege zijn zeer bijzondere verdiensten voor de Leidschendam-Voorburgse gemeenschap. De gemeentelijke onderscheiding wordt door het college toegekend in zeer bijzondere gevallen en bij verdiensten van bijzondere aard en uitgereikt aan personen, instellingen of bedrijven die zich langdurig en of in zeer hoge mate verdienstelijk hebben gemaakt voor de gemeente Leidschendam-Voorburg of (delen van) de Leidschendam-Voorburgse gemeenschap. Het verlenen van een onderscheiding of prijs bij aantoonbare verdiensten is geen gunst en is geen recht. Het is en blijft een erkenning van verdienstelijke personen, instellingen of bedrijven. Hans van der Sluijs werd op 9 november 2007 geïnstalleerd als burgemeester van Leidschendam-Voorburg, in 2013 volgde zijn herbenoeming. Bij koninklijk besluit is hem per 1 september 2016 eervol ontslag verleend. Klaas Tigelaar, voorheen burgemeester van Oud Beijerland, volgt Hans van der Sluijs op.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant