Foto: archief
Foto: archief

AZC Schakenbosch nu definitief van de baan

Actueel 148 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Er komt definitief geen asielzoekerscentrum in Schakenbosch. Dat heeft het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers aan gemeente Leidschendam-Voorburg schriftelijk laten weten na de provinciale regietafel van woensdag 21 september.

Aanleiding is de daling van instroom van asielzoekers en het gegeven dat de gemeente al voorziet in huisvesting van statushouders. Op de landelijke regietafel van 8 september 2016 is vastgesteld dat Nederland voor 2016 en 2017 over voldoende opvangcapaciteit beschikt. Op de provinciale regietafel van 21 september is vervolgens besproken welke gevolgen de verminderde asielinstroom heeft voor de opvanglocaties in de provincie Zuid Holland. Er is ook gekeken of locaties mogelijk geschikt zijn voor de vestiging van andere doelgroepen (statushouders).

Drie nieuwe locaties voor statushouders
De gemeente Leidschendam-Voorburg bouwt drie nieuwe locaties, waarin onder meer statushouders zich kunnen vestigen. Hierdoor ligt het huisvesten van statushouders voor vijf jaar op Schakenbosch niet voor de hand. Daardoor hebben het COA en de provincie Zuid-Holland geconcludeerd dat asielopvang in onze gemeente niet zal worden gerealiseerd en de planvorming hiervoor beëindigd wordt. Door de gewijzigde omstandigheden vervalt de bestuursovereenkomst met het COA. De omgevingsvergunning kan vervolgens niet geëffectueerd worden. Bij het afgeven van de omgevingsvergunning is de ondertekende bestuursovereenkomst namelijk als voorwaarde opgenomen. De gemeente nodigt de eigenaar uit om te bespreken of de aanvraag hiermee kan worden ingetrokken, zodat de bezwaarschriften kunnen vervallen. Het COA kan, als omstandigheden dat noodzakelijk maken, een nieuw verzoek neerleggen bij de gemeente. De gemeenteraad heeft in de vergadering van 13 september aangegeven in dat geval open te staan voor een gesprek.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant