Coby Croin-Jansen
Coby Croin-Jansen

Wie is Coby Croin-Jansen?

Actueel 466 keer gelezen

Voorburg - Wandelboekjes worden enthousiast uit de lade gehaald en medailles hangen volop te prijken aan de muur van haar kamer. "Wandelen is wat minder geworden, maar fietsen gaat prima!" Aan het woord is de Voorburgse Coby Croin-Jansen (1936), ooit zweminstructrice bij de Vliegermolen.

Door F.J.A.M. van der Helm

Stilzitten is niets voor haar: rust roest, zou ze zeggen! De ooit zo fanatieke wedstrijdzwemster kijkt inmiddels terug op een lange periode vol met wandeltochten en marsen over de hele wereld. Ze tekent er gelijk bij aan altijd prestatiegericht te zijn geweest. "altijd gaan om de tochten uit te lopen, hoe hoog de lat ook ligt". Wat te denken van de 75 km lange Euraudax, die ze in vijftien uur moest lopen. Ze begon vanuit Velp om 22.00 's avonds en de wandelaars moesten uiterlijk 13.00 de volgende dag binnen zijn. "Het was een schitterende tocht!", zegt ze terwijl ze trotst naar de medaille wijst.

Wandelboekjes
Ze spaart kilometers. Een klein tochtje van vijf kilometer dat tikt niet aan. Het gaat haar om de grote aantallen. Haar wandelboekjes moeten vol en telkens moet er een flinke mars bij worden geschreven. Een 4-daagse van 4 x 40 km, dat tikt aan. Ze heeft die tocht vijf keer gelopen en vond het toen welletjes. Aldoor hetzelfde. Ofschoon ze er met veel vreugde aan terugdenkt. Iedere dag was het wel dansen en feesten zodra ze binnen was. Haar pretogen glimmen: "dat sommige mensen te laat binnenkomen is hun eigen schuld. Die zitten onderweg op een terrasje en dat moet je niet doen!" Eerste presteren en dan genieten, zou haar adagium kunnen luiden.

Chinese Muur
In het buitenland is ze vaak geweest. Overal heeft ze haar voetafdrukken nagelaten. Vaak in combinatie met een boeiende culturele rondreis. Vooral Japan was schitterend met het bezoek aan het paleis van de keizer nadat ze vier dagen had gelopen. Al die indrukken en contacten stimuleren haar om er telkens weer opuit te trekken. Van Nieuw-Zeeland tot Korea en de Rocky Mountains in Amerika. Via internet onderhoudt ze nog contacten met vrienden en kennissen of wellicht moet je deze tippelaars, collega's noemen van elkaar. Ze houdt niet van half werk en voor een heuveltje draait ze ook haar hand niet om. Liever 14 km lopen op de Chinese Muur met de nodige kilometers erbij als 'voorafje'. "Dat is pas een uitdagende tocht!"

Wedstrijdzwemster
Regen, sneeuw dat maakt haar niet uit. De uitdaging om het te volbrengen dat geeft haar een enorme kick. Een prestatie leveren, dat geeft pas echt voldoening. Dat heeft ze nog van haar tijd als wedstrijdzwemster overgehouden. Toen leerde ze van haar tiende tot haar achttiende om keihard te vechten. Het was de tijd dat ze zwom voor de Delftse vereniging Raket, dezelfde waar ze de jongere Erica Terpstra later ook tegenkwam. Tijdens het wandelen geniet ze vooral van details. Van de koeien als ze langs een wei loopt en de beesten – nieuwsgierig als ze zijn- naar de weg komen en een stuk met haar meelopen. Volop plezier als je er oog voor wilt hebben.

Santiago
Dat was ook het geval toen ze gedurende zes weken 800 km liep in Noord-Spanje. Het betrof de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Schitterend landschap, prachtige mensen en boeiende avonturen.. Een doorzetter, die ouderen ook aanraadt in beweging te blijven. Zelf zit ze tegenwoordig veel op de (elektrische) fiets om samen met fietsclub de Schuitefieters uit Leidschendam een gezellige middag te touren. Een tochtje naar de Vlietlanden, Hazerswoude, Katwijk ofzo. Al veertien jaar is ze actief bij de Schuitefietsers, waar 55+-ers volop terecht kunnen. Heerlijk op pad met zo'n twintig ouderen! Komt erbij! Zo'n 25 tot 40 km, waarbij Coby steevast bij de organisatie betrokken is. Resoluut en doortastend gaat ze op haar doel af. Dat is haar leven en zo heeft ze het altijd gedaan.

Reacties naar: helmhuis@ziggo.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant