Illustratie van het aangelichte sluisgebied (foto: PR).
Illustratie van het aangelichte sluisgebied (foto: PR).

Sfeervolle aanlichting sluisgebied komt er aan

Actueel 280 keer gelezen

Leidschendam - Het plan van ondernemers Teun Glasbergen en Wim Schoevers om met behulp van een geavanceerd lichtplan de sluis e.o. in Leidschendam 's avonds sfeervol aan te lichten, is een belangrijke fase ingegaan op weg naar realisatie.

Onlangs werd een presentatie voor belanghebbenden (stakeholders) gehouden, waar het voorlopig ontwerp enthousiast werd ontvangen. Over 2 weken komt er een definitief ontwerp en rond de kerst kan dan een preview worden gegeven van de eerste aangelichte objecten. "In het voorjaar hopen we het hele plan te hebben gerealiseerd", aldus Glasbergen en Schoevers. respectievelijk voormalig en vice-voorzitter en vice-voorzitter van de Ondernemersvereniging Leidschendam Centrum.

Sinds de renovatie van het oude centrum van Leidschendam is dit een toeristische trekpleister van de eerste orde. Het is er echt genieten aan de Vliet. Om dat genieten ook in de late uurtjes én in de donkere maanden van het jaar voort te zetten, zou het aanlichten van de historische gevels, de twee kerken en de sluis met sluiswachtershuis en de twee bruggen een mogelijkheid zijn. "Het resultaat moet meer dan mooi alleen zijn", geeft Schoevers aan. "Een lichtschouwspel met een hoge attractieve waarde. Doel is Leidschendam Centrum op de kaart te zetten als historische parel langs de oude trekvaart Vliet."

"Nadat het sluisgebied was opgeknapt ging ons eind 2014 een lichtje op", grapt Glasbergen. "Vroeger stond er één schijnwerper op de kerk gericht, maar dat stelde niet zoveel voor." Samen met Schoevers bedacht hij dat het mooi zou zijn om het hele gebied aan te lichten. De presentatie van hun plan in januari 2015 aan een grote groep belanghebbenden leidde direct tot een reactie van de provincie Zuid-Holland, die specifiek beleid voert op het gebied van aandacht en behoud van cultuurhistorisch erfgoed. Hieronder vallen de oude trekvaarten in de provincie, met de Vliet (Rijn-Schiekanaal) als hoofdader.

Bureau IPV Delft Creative Ingenieurs kreeg opdracht een Illuminatieplan erfgoedlijn Trekvaarten op te stellen. Het sluisgebied Leidschendam is een belangrijk knooppunt binnen de erfgoedlijn en bij uitstek een locatie waar de trekvaarthistorie goed beleefbaar gemaakt kan worden. Daarom werd het sluisgebied aangewezen als pilotproject voor de lichtvisie. Deze lichtvisie beoogt een aantrekkelijk en beleefbaar nachtbeeld van de trekvaarten te creëren. Dit gebeurt door met name objecten in de directe nabijheid van het water te belichten. De spiegeling in het water zorgt vervolgens voor een extra dimensie.

In het sluisgebied in Leidschendam zijn er twee markante objecten: de Petrus en Pauluskerk en de Dorpskerk. Middenin vormt het sluiswachtershuis de derde. Ook het pand van De Oude Melkhandel kan als een icoon beschouwd worden, evenals beeldengroep De Damwachters. De buitengrens wordt gemarkeerd door de haven Plaspoelkade met het gemaal aan de ene kant en molen de Salamander aan de andere kant. Daarnaast zijn er diverse historische gevels.

Beide initiatiefnemers zijn zeer content met de subsidies die Provincie Zuid-Holland, gemeente Leidschendam-Voorburg, Rabobank Stimuleringeringsfonds, Bouwfonds Cultuurfonds, Van Ravesteynfonds, VOF Leidschendam Centrum en Hoogheemraadschap van Delfland hebben toegekend. Daarmee is 80% van het benodigde geld beschikbaar. "Een mooi lichtpunt", vindt Glasbergen. "Maar we blijven inzetten op 100% financiering. Er is nog zo'n 50.000 euro nodig. Daarom roepen we ook particulieren op bij te dragen."


Test met het aanlichten van de Petrus en Pauluskerk. Bij de definitieve aanlichting wordt ook de toren goed zichtbaar (foto: PR).

Tijdens de restauratie van het sluiswachtershuis zijn alvast enkele lichtarmaturen getest. "We zijn al druk bezig geweest met te bezien hoe de nieuwste technologie op het gebied van apparatuur en bediening kan worden ingezet. Zo kun je de belichting gewoon bedienen met een tablet en voor speciale gelegenheden, zoals Koninginnedag, zelfs de kleuren aanpassen. Alles wordt op tijd geprogrammeerd en het stoomverbruik is minimaal dankzij het gebruik van LED-verlichting. Het is ook vrij eenvoudig om uit te breiden naar bijvoorbeeld Voorburg. "Niet dat we daar concreet plannen voor hebben, maar het behoort zeker tot de mogelijkheden", sluit Schoevers af.

Meer info ook op www.lichtopdesluis.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant