Rob Manintveld (tekst/foto: Dick Janssen).
Rob Manintveld (tekst/foto: Dick Janssen).

Wie is...Rob Manintveld?

Actueel 760 keer gelezen

Leidschendam - Rob Manintveld zit over een paar maanden 50 jaar bij de Leidschendamse scoutingvereniging De Damherten. Zo'n 25 jaar geleden werd hij ook al voor Het Krantje geïnterviewd door schrijver dezes (DJ) en bijna een kwart eeuw verder zitten we weer tegenover elkaar.

Rob is 63 jaar oud, getrouwd met Anneke de Waard en heeft een zoon, Bastiaan (25) en een dochter, Lisanne (21). Lisanne is ook welpenleider en Bastiaan zit nog bij de Roverscouts, maar wordt waarschijnlijk leiding. Manintveld is magazijnbeheerder bij Deltares, een instituut gevestigd in Delft voor toegepast onderzoek op het gebied van waterkeringen en dijken "Eerst heb ik jaren in de buitendienst gezeten en heb ik de halve wereld afgereisd. Nu ben ik voornamelijk belast met het beheer van de materialen om modellen te maken waarmee installaties worden getest."

"In 1967 wam ik bij de Damherten, niet eerst bij de welpen maar direct bij de verkenners", geeft Rob aan. Daarna was hij een aantal jaren verkennerleiding en vervolgens 18 jaar welpenleiding. Intussen zit hij echter al weer meer dan 25 jaar in het bestuur. De scoutinggroep is momenteel groeiende en bestaat uit zo'n 85 leden. Uiteraard is er wel het een en ander veranderd in de loop der jaren. "Het houtvuurtje blijft wel, maar de manier waarop je met elkaar omgaat en instructie geeft voor de insignes en dergelijke is wel anders geworden", vertelt Rob. "En we gaan nu met de trein op kamp, in plaats van met de bus. Ik regel altijd de vrachtwagen voor het vervoer van de materialen van de verkenners en de laatste jaren rijd ik hem ook zelf."

Vanuit de scouting is Rob jaren actief geweest voor de natuur- en milieumanifestatie 'Leidschendam Leeft'. Die ontstond uit de Eigen Kweek, waarbij basisschoolleerlingen een plantje kregen en die moesten opkweken, waar een wedstrijd aan verbonden was. Uiteindelijk is die activiteit gestopt toen de animo daarvoor afnam. "We deelden zo'n 6.000 plantjes uit en kregen er op een gegeven moment maar 60 terug." De Lokale Agenda (nu Stichting Duurzaam Leidschendam-Voorburg) nam altijd een belangrijke plaats in.

Manintveld was, met o.a. Maria Haver, één van de motoren achter het evenement, maar het doel om er een soort uitmarkt van te maken, waarop alle verenigingen zich konden presenteren, is eigenlijk nooit helemaal van de grond gekomen. Al trok Leidschendam Leeft wel jaarlijks zo'n 4.000 bezoekers. "Ik stond meestal op het podium om alle optredens en presentaties aan elkaar te praten", vertelt Manintveld. Na de samenvoeging van de gemeente met Voorburg werd het evenement Leidschendam-Voorburg Leeft en is ook nog een paar keer gecombineerd met de Vlietdagen. Zo'n 10 jaar geleden heeft het evenement, waar steeds minder animo voor was en dat steeds minder subsidie kreeg, voor het laatst plaatsgevonden. De stichting Leidschendam Leeft bestaat nog wel, maar is slapende. Zelf is Manintveld niet echt een 'milieufreak' zegt hij zelf. "Maar ik ga wel graag ieder jaar kamperen op een groene camping om te genieten van de omgeving."

Een andere hobby van Rob is doedelzak spelen. In 1978 startte hij bij de Beatrixband in Hilversum. "Ik ben zelfs nog te zien in de videoclub van het nummer 'Trojan Horse' van LUV die nog altijd op You Tube staat", lacht hij. Later ging hij bij de band Red Rose of Lochbuie in Rijswijk en inmiddels speelt hij ook bij de Falcon Guards in de Oranjekazerne in Schaarsbergen. Dat is een band van (oud-)militairen. De Falcon Guards treden jaarlijks vijf keer op bij het inhalen tijdens de afsluitende dag van de opleiding van de Luchtmobiele Brigade, tijdens het militaire defilé op de een-na-laatste dag van de Vierdaagse in Nijmegen, tijdens de Veteranendag en op de nationale taptoe in Rotterdam.

Het gouden jubileum van Rob bij de Damherten is ergens in januari. Wat er precies voor hem georganiseerd gaat worden weet hij niet, maar zelf heeft hij al bedacht wat hij de scoutinggroep cadeau zal doen. Dat blijft echter nog even een verrassing.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant