Bram Zonderop (l.) werd ondermeer gefeliciteerd door (r.) burgemeester Klaas Tigelaar (foto: Michel Groen).
Bram Zonderop (l.) werd ondermeer gefeliciteerd door (r.) burgemeester Klaas Tigelaar (foto: Michel Groen).

Bram Zonderop 45 jaar molenaar

Actueel 299 keer gelezen

Voorburg - 's Middags gaf hij gewoon nog rondleidingen in molen De Vlieger aan het Essepad in Voorburg en 's avonds werd molenaar Bram Zonderop, tot zijn grote verrassing gehuldigd omdat hij 45 jaar actief is op de molen.

Het bestuur van Stichting Molen de Vlieger bood hem daarom een receptie aan. in Partycentrum Dekkershoeve (tegenover de molen). Burgemeester Klaas Tigelaar en wethouder Frank Rozenberg waren hierbij aanwezig en ook vele omwonenden en mensen die betrokken zijn bij de molen.

De liefde voor molens is Zonderop met de paplepel ingegoten, al werd hij zelf geboren in een rijtjeshuis in Voorburg. Zijn overgrootvader was al molenaar en zijn grootvader werd in 1932 molenaar van De Vlieger. Zijn vader was er vervolgens molenaar en Zonderop zal worden opgevolgd door zijn zoon Rob, die in de molen geboren is.

Molen verplaatst
"Vroeger was molenaar een echte baan, vaak in combinatie met een boerderijtje, of werk als visser of knecht. Je moest in ieder geval altijd in de buurt blijven", vertelt Zonderop (69). "Als het waterpeil te hoog was, moest je immers direct gaan malen." Inmiddels is bijna overal de bemaling elektrisch en wordt alleen nog maar vrijwillig bemalen; onder meer om de werking van de molen te kunnen tonen.

Toen Zonderop zelf molenaar werd, was het al vrijwilligerswerk. Hij had gewoon een baan als administrateur bij de PTT en tot zijn pensioen bij de gemeente Voorburg. In 1971 werd hij molenaar van molen De Vlieger, die toen nog aan de Allard Piersonkade stond en ging er ook in wonen. In 1989 werd de molen, die langzamerhand ingebouwd raakte, verplaatst naar het Essepad naast kinderboerderij Essesteijn. Daar werd voor Zonderop en zijn gezin ook een huisje naast de molen gebouwd.

Authentiek
Uiteraard weet Zonderop alles van molens. Hij heeft al talloze rondleidingen gegeven. De Vlieger is zo authentiek mogelijk ingericht als een molen van zo rond 1900" , vertelt hij. "Het is een grondzeiler en hij is nog steeds maalvaardig. Maar eventueel kunnen we hem ook loskoppelen zodat de wieken ook met wat minder wind gewoon draaien." Van 1 april tot 31 oktober is de molen open op woensdag- en zaterdagmiddag. Er komen ook veel groepen van basisscholen langs, omdat de molen onderdeel uitmaakt van het cultuurmenu en er een lesbrief aan gewijd is.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant