Loek van Houten.
Loek van Houten.

Wie is...Loek van Houten?

Actueel 392 keer gelezen

Leidschendam - Loek van Houten (75) heeft meer dan 30 jaar een installatiebedrijf gehad in Leidschendam, is penningmeester van de Algemene Zwemvereniging Leidschendam (AZL) en de lokale partij Gemeentebelangen en ook op andere gebieden nog actief.

Van Houten werd geboren op een boerderij op de hoek van de Broekweg en de Polderweg in Leidschendam; nu gelegen in Leidschenveen. "Van de Leidschendamse Tedingerbroekpolder is niet veel meer over; die is helemaal volgebouwd", aldus Van Houten. De Leidschendammer is 52 jaar getrouwd met Els, heeft twee zoons en vijf kleinkinderen.

Omdat zij dichter bij Nootdorp dan bij Leidschendam woonden, groeide Van Houten grotendeels op in Nootdorp. "Daar ging ik naar de basisschool en ook naar de kerk", vertelt hij. Van Houten had 31 jaar lang zijn eigen installatiebedrijf in Leidschendam, A.F. van Houten geheten. "We zaten nog in de oude limonadefabriek in de Venestraat in Leidschendam en later gingen wij naar de Lijtweg." A.F. van Houten was een vrij groot goedlopend bedrijf met wel 40 tot 45 personeelsleden, maar zijn beide zoons zagen er niets in. Daarom is het 12 jaar geleden opgedeeld en overgedaan aan personeelsleden.

Van Houten is 15 jaar penningmeester van de lokale partij Gemeentebelangen en lid van de steunfractie. "Ik zit dus zelf niet in de raad of zo, maar ben meer op de achtergrond actief." Aangezien hij al 36 jaar op de Lijtweg woont in de Duivenvoordecorridor, voelt hij zich erg betrokken bij de plannen voor het gebied. "Ik heb, ook namens Gemeentebelangen, veel gesproken met kwekers. Het liefst zou ik het hier misschien wel groen houden, maar dat zit er niet in. Ik kan me ook wel vinden in de huidige plannen", zegt hij. Al kan hij natuurlijk zijn 'eigen' Gemeentebelangen-wethouder Rozenberg niet afvallen.

Daarnaast is Van Houten ook al 12 jaar penningmeester van de Algemene Zwemvereniging Leidschendam (AZL). Niet dat hij zelf zo'n zwemmer is. "Mijn zoon is wel een waterpoloër van het eerste uur en zo ben ik erbij gekomen." Met de komst van het nieuwe zwembad De Fluit heeft hij het best druk gehad. "We hebben moeten vechten voor een eigen clubruimte in het nieuwe zwembad. In eerste instantie voelde de exploitant daar niet zo veel voor. Maar we hebben druk onderhandeld en mede dankzij de gemeente hebben we nu een fantastische ruimte in het nieuwe bad."

Zelf heeft Van Houten 38 jaar gevoetbald bij SEV. "Ik was de eerste sponsor", zegt hij trots. Pas op zijn 63e is hij gestopt met voetballen. Verder tennist hij al zo'n 40 jaar. "Vroeger op Schakenbosch, waar ze een tennisbaan hadden. Van die club werd ik nog benoemd tot Lid van Verdienste voor mijn werkzaamheden aan het gebouwtje dat daar stond." Nu tennist hij regelmatig op Racketcenter Westvliet.

Omdat hij aan de rand van Schakenbosch woont, heeft hij zich ook daar actief gemaakt. "Jaarlijks maakten we met andere ondernemers met psychiatrisch patiënten een uitstapje naar vogelpark Avifauna. En bij terugkomst kregen we een diner in het restaurant op Schakenbosch."

Van Houten zat ook in de klankbordgroep AZC. Daar was hij niet zo'n voorstander van. Nu dat niet doorgaat, is het even afwachten wat er met het terrein gaat gebeuren. "Er zal best het een en ander gebouwd worden, maar het moet wel een parkachtige omgeving blijven", is hij van mening.
Uiteraard is er ook tijd voor ontspanning. Van Houten en zijn vrouw zijn fervente kampeerders. "We hebben al zo'n 35 jaar een caravan, waarmee we zo'n beetje heel Europa hebben afgereisd. We gaan gewoon rijden en zien wel waar we een mooi plekje kunnen vinden." Daarnaast gaan zij vaak naar hun huisje in Baden bij Wenen in Oostenrijk. "Daar gaan we er graag opuit met de fiets."

Maar de plicht roept. "Ik heb altijd wifi nodig als ik op vakantie ben. Soms zit ik in de caravan nog allerlei betalingen te verrichten als we op pad zijn", zegt hij tot slot.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant