Beeld van Christiaan Huygens met zijn (eveneens bekende) vader de dichter en staatsman Constantijn Huygens (foto: Ap de Heus).
Beeld van Christiaan Huygens met zijn (eveneens bekende) vader de dichter en staatsman Constantijn Huygens (foto: Ap de Heus).

Christiaan Huygens grootste Nederlandse wetenschapper

Actueel 502 keer gelezen

Voorburg - Volgens 23 Nederlandse toponderzoekers is Voorburger Christiaan Huygens de grootste Nederlandse wetenschapper ooit. Dat blijkt uit een peiling van het tijdschrift Quest.

De onderzoekers - 23 wetenschappers die op enig moment de NWO-Spinozapremie, de hoogste wetenschappelijke onderscheiding van Nederland, ontvingen - roemden de natuurkundige, astronoom en uitvinder Huygens als 'één van de vaders van de moderne fysica en wiskunde, bijna gelijk aan Isaac Newton'. Huygens leefde van 1629 tot 1695, werd geboren in Den Haag, maar woonde het grootste deel van zijn leven in Hofwijck in Voorburg. De onderzoekers kozen voor hem omdat hij uiteenlopende wetenschappelijke doorbraken op zijn naam heeft staan. Zo kwam hij met de theorie dat licht uit golven bestaat en stond hij aan de wieg van verschillende wiskundige methoden. Hij ontwikkelde de telescoop en vond het slingeruurwerk, de stoommachine en de buskruitmotor uit. Als astronoom ontdekte hij onder meer de ringen van Saturnus.

Eerbetoon aan Huygens
De tijdrit van de wielerwedstrijd Eneco Tour wordt ter ere van Christiaan Huygens in augustus 2017 in Voorburg gereden. De gemeente wilde graag de 'race tegen de klok', omdat het slingeruurwerk werd uitgevonden door Huygens. De etappe vindt dan ook plaats in het Huygenskwartier.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant