Vrijwilligers van het buurtpreventieteam Voorburg West met (achteraan met baard) coördinator Geer de Jager (foto/tekst: Naomi Defoer).
Vrijwilligers van het buurtpreventieteam Voorburg West met (achteraan met baard) coördinator Geer de Jager (foto/tekst: Naomi Defoer).

Buurtpreventieteam Voorburg West breidt uit

Actueel 507 keer gelezen

Voorburg - Elke week lopen ze trouw hun rondes. De vrijwilligers van het buurtpreventieteam (BPT) in Voorburg West. Het team telt inmiddels 42 vrijwilligers, maar nu de wijk Westeinde erbij is gekomen zoeken ze versterking. Het Krantje loopt een middag mee.

Door Naomi Defoer

Om 13.00 spreken we af bij het Scoutingterrein Rijswijkse Meeuwen Watergeuzen, waar de vrijwilligers van tevoren altijd verzamelen en ook weer terugkomen. Geer de Jager, Coördinator van het BPT geeft mij een ferme handdruk en we lopen het scoutinggebouw binnen. Hier worden de welbekende blauwe hesjes met de afkorting BPT aangetrokken en de materialen: lees kaarten en flyers meegenomen. Vandaag lopen er zes mensen mee en krijgen wij de instructies om te letten op de volgende zaken: marker-papiertjes tussen de deuren en (auto)ramen die open staan. Voordat we beginnen met lopen belt Geer naar de politie om ons aan te melden. Vanaf dan staan wij onder toezicht en kan de politie, indien nodig, snel ter plekke zijn.

Elly Langen loopt ook mee en vertelt hoe het in zijn werk gaat. "Onze groep bestaat uit vrijwilligers van 30 tot 80 jaar. We splitsen altijd op in twee groepjes van drie. Nummer 1 die geeft de route aan en spreekt aan. Nummer 2 staat daar schuin achter en die volgt het gesprek. Nummer 3 staat daar nog verder vanaf en houdt de boel in de gaten." Voordat je kunt starten bij het BPT is het noodzakelijk dat je speciale cursussen van de politie volgt en dat je een Verklaring Omtrent Gedrag hebt. Je kunt zelf aangeven hoe vaak je wil lopen en of je overdag of 's avonds wil lopen.

Geer kent de wijk op z'n duimpje en dat is te merken aan de keren dat hij spontaan de voortuinen inloopt en op het raam tikt of zwaait naar de bewoners. "Goedemorgen alles goed, buurtpreventie team. Je hoeft niet te schrikken. Wij letten ook op uw veiligheid." Een oudere meneer komt zelfs met zijn rollator de deur uit gerold om het team gedag te zeggen. Het is een flinke ronde van ruim twee uur. Geert vertelt mij dat de wijk over het algemeen erg rustig is, maar dat de Overburgkade de laatste tijd veel last heeft van inbraken en hij wijst de huizen in kwestie aan. "De laatste tijd hadden we hier in een week tijd ineens drie, vier inbraken achter elkaar."

"Wij signaleren, alarmeren en rapporteren", vertelt Geer. De speciale verlichte verkeersborden (om diefstal aan te geven) werken preventief. Of ze wel eens iets hebben meegemaakt? "We hebben één heterdaadje gehad", vertelt Elly. "Dat waren twee mensen die inbraken in het scoutinggebouw. We kwamen terug van de ronde en wij spraken met z'n drieën de twee verdachten aan. Die zijn op de vlucht geslagen, door de sloot heen. Maar die zijn uiteindelijk gepakt."

Aansluiten bij het buurtpreventieteam? Stuur dan een mail naar bptwest@gmail.com.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant