Afbeelding

Legionella in sporthal Leidschenveen

Actueel 199 keer gelezen

Leidschenveen - Begin oktober zijn alle dertien gemeentelijke sporthallen van de gemeente Den Haag getest op de aanwezigheid van legionellabacterie in de waterleiding. Bij zes sporthallen is de legionellabacterie in de waterleidingen gevonden. Een daarvan is de sporthal in Leidschenveen. 

Hoewel de kans dat iemand ziek wordt door de legionellabacterie zeer klein is, heeft de gemeente uit voorzorg een aantal maatregelen genomen om verdere verspreiding van de bacterie te voorkomen. Direct nadat bekend was dat er legionella gevonden is, zijn alle douches in de zes sporthallen uit voorzorg afgesloten. Om de overlast voor bezoekers te beperken zijn er per sporthal in minimaal twee kleedkamers tijdelijk douchekoppen geplaatst die de bacterie tegenhouden. Van deze douches kan dus veilig gebruik worden gemaakt. Een gespecialiseerd bedrijf reinigt de leidingen en douches van de zes sporthallen. Dit duurt nog enkele dagen. Zodra uit testen blijkt dat het water weer legionellavrij is, zijn alle douches weer te gebruiken. Ook worden er in de sporthallen extra maatregelen genomen om te voorkomen dat er weer legionellabacteriën kunnen groeien. Daarnaast wordt iedere sporthal uit voorzorg twee keer per jaar gecontroleerd.

Wat is legionella?
Legionella is een bacterie die in water voorkomt. De meeste mensen worden niet ziek van deze bacterie. Het drinken van water uit de kraan is veilig. Mensen kunnen wel ziek worden door het inademen van waterdruppeltjes (waterdamp) waar deze bacterie in zit. Bijvoorbeeld tijdens het douchen. De kans dat iemand ziek wordt door legionella is echter zeer klein. Legionella kan griepachtige klachten geven of een longontsteking veroorzaken. Een longontsteking is goed te behandelen met antibiotica.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant