Afbeelding
ONDERNEMER VAN DE WEEK

AG Mondhygiënistepraktijk

Actueel 391 keer gelezen

Astrid Goercharn van AG Mondhygiënistepraktijk behandelt mensen met matige tot ernstige tandvleesproblemen. Zij weet dat 90% van alle Nederlanders last heeft van tandvleesproblemen zonder er iets van te voelen, en daarom is preventieve mondzorg zo belangrijk. "Laat op tijd een screening doen en zorg dat u goed verzekerd bent", is haar advies.

Astrid wist al op jonge leeftijd dat zij iets wilde doen in de medische wereld. Na haar Hbo-opleiding heeft Astrid bij verschillende instellingen gewerkt. "In de eerste kliniek heb ik met paradontologen gewerkt. Daar heb ik heel veel van geleerd. Nadat ik ervaring heb opgedaan bij alle specialisaties in de mondzorg vond ik het tijd voor mijn eigen praktijk." Zij begon in 2000 als zelfstandige. Toen nog in een tandartsenpraktijk in Leidschendam. "Ik kreeg zoveel doorverwijzingen vanuit de regio dat ik na een paar jaar uit die praktijk groeide." Dat was de start van AG Mondhygiënistepraktijk aan de van Wassenaerstraat 2 in Voorburg.

Astrid weet dat de patiënt geen pijn voelt ook al is er sprake van parodontitis. "Het gebeurt nog veel te vaak dat mensen te laat komen, waardoor er al ernstige tandvleesproblemen zijn ontstaan." Zij adviseert daarom iedereen een screening te laten doen. Als je dit in december weet kan je voor het einde van het jaar nog je verzekering aanpassen. "Na de screening kan ik aangeven welke behandeling noodzakelijk is. De patiënt kan dan kijken welke verzekering daar het beste bij past. Laat je pro-actief verzekeren waardoor je juist bespaart op dure behandelingskosten." Patiënten verwarren soms een mondhygiënist met een preventie assistent of tandarts. Een mondhygiënist heeft een beschermde titel en is Hbo opgeleid. Een preventie assistent doet een cursus van 1 jaar en kan dan in de verlengde arm van de tandarts werken. Een mondhygiënist houdt zich bezig met tandvleesproblemen en preventie terwijl een tandarts voornamelijk controles en restauratief werk doet. "Patienten denken vaak dat tandsteen verwijderen bij de half jaarlijkse controles, een zelfde behandeling is als dat bij de mondhygiënist. In feite doorloopt de mondhygiënist een proces volgens de richtlijnen van de Nederlandse zorgautoriteiten." Patiënten hebben geen verwijsbrief nodig om naar de mondhygiënist te gaan. Toch verwijzen tandartsen patiënten regelmatig naar AG mondhygiënistepraktijk.

Samen met de patiënt stelt Astrid een behandelplan op om te werken aan het oplossen én voorkomen van de problemen. "Wij koppelen onze bevindingen terug naar de tandarts en zijn team om kwaliteit te waarborgen." Over het waarom je bij een vrij gevestigde mondhygiënist zoals AG Mondhygiënistepraktijk beter af bent, is Astrid heel duidelijk. "Ik neem meer tijd voor mijn patiënten." Dat kan haar patiënt Hendrik de Vries beamen. Omdat hij angstig was voor de tandarts heeft hij deze vele jaren niet bezocht. "Ik ben nu onder behandeling bij Astrid en zij heeft mij echt op mijn gemak gesteld. Zij neemt de tijd en krijgt het voor elkaar dat ik niet op zie tegen de behandeling en dat ik ook weer bij de tandarts kom."

Astrid geeft ook advies hoe de patiënt het gebit in het dagelijks leven moet onderhouden. Een gezond gebit is belangrijk voor de algehele gezondheid. Het gebruik van bijvoorbeeld bepaalde medicijnen kan de mond uitdrogen waardoor bacteriën de vrije hand krijgen en er sneller klachten kunnen ontstaan. Stress zorgt ook voor verslechtering van het gebit. Verder blijkt uit onderzoek dat parodontitis kan leiden tot hartinfarcten. Tijdens een zwangerschap is goede mondhygiëne heel belangrijk, om vroeggeboorte te voorkomen.

Meer informatie op www.mondhygienistvoorburg.nl. Lezers van het Krantje biedt Astrid een gratis screening aan in december. Bel voor een afspraak naar 070 444 21 56.

Uit de krant