De raad bijeen (foto: Michel Groen).
De raad bijeen (foto: Michel Groen).

Raadsflits december

Actueel 359 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - In deze raadsflits leest u de standpunten van de verschillende fracties naar aanleiding van de raadsvergadering van 13 december 2016. Wilt u meer weten van wat er in de raad is besproken, bekijk dan de uitzending op www.lv.nl/uitzending. Hier vindt u de digitale verslagen in geluid en beeld van de raadsvergadering.

GBLV

De bibliotheek, het buurthuis van de toekomst
De fractie van GBLV vindt dat de bibliotheek toe is aan een structurele vernieuwing en dichterbij de inwoners moet komen te staan. Het buurthuis voor de toekomst. In de nieuwe bibliotheek gaat het om lezen, leren, informeren, kunst & cultuur, ontmoeting en debat.

Papier inzamelen
GBLV heeft veel reacties gehad van betrokken inwoners over het feit dat Avalex een extra papierbak beschikbaar gaat stellen. Ook aan mensen die al een papierbak hebben. GBLV vindt dit naast geldverspilling ook niet echt duurzaam. Hiervoor moet een oplossing komen.

Groene oase
Stadstuin Rusthout is een kleine oase waar jong en oud van groen kan genieten. Met beperkte middelen en veel vrijwilligers is een mooie stadstuin neergezet waar duurzaamheid, tuinieren en milieu educatie voorop staat. GBLV pleit voor het overdragen van de opstallen van stadstuin Rusthout aan de stichting Rusthout. Stichting Rusthout wil haar "stal" duurzaam verbouwen tot ontmoetingsplaats in de stadstuin. Om hiervoor geld te krijgen bij fondsen is het noodzakelijk dat Rusthout eigenaar is van de accommodatie. Wethouder Rozenberg gaat de mogelijkheden voor overdracht op korte termijn onderzoeken.

www.gblv.nl
Facebook: /gemeentebelangenlv
Twitter: @GBLdamVburg  
info@gblv.nl

VVD

VVD  kritisch op nieuw afvalbeleid!
De VVD heeft tijdens de raad gepleit voor vrije keuze voor aanvraag van de blauwe bak. De motie van de VVD om inwoners zelf de keuze te laten voor wel of geen papierbak werd door de raad gesteund. De VVD voert al enige tijd een strijd tegen het nieuwe afvalbeleid en de oplegging van extra containers. Tevreden is de VVD over de toezegging van de wethouder dat de grijze bak voorlopig wekelijks geleegd wordt. De aankondiging van het tweewekelijks inzamelen gaf veel onrust bij inwoners.

De VVD heeft tijdens de raadsvergadering  over de uitvoering en financiën van het afvalbeleid een pittig betoog gevoerd. De VVD heeft zorgen om de haalbaarheid en uitvoering van het nieuwe afvalbeleid. Maatwerk is beloofd en wordt niet uitgevoerd. De service wordt gehalveerd en kosten verlagen met slechts 1 euro. Volgens de VVD moeten zaken bij Avalex eerst beter op orde zijn voordat het nieuwe afvalbeleid uitgerold kan worden. De motie van VVD en CDA om tijdelijk te stoppen met de uitrol van het nieuwe afvalbeleid heeft het helaas niet gehaald. De VVD kiest voor keuze in service, lage kosten en koers op na scheiding.

Heeft u vragen of opmerkingen over dit of andere onderwerpen? Wij staan voor u klaar:

Website: www.vvd-lv.nl
Twitter: @VVDLdamVburg
www.facebook.com/vvdleidschendamvoorburg

D66

Leidschendam-Voorburg Groen, Levendig en Toekomstgericht!
Twee jaar na het initiatief van D66 heeft de gemeente een lokale ombudsman en jeugdombudsman geïnstalleerd. Goed nieuws, want zij kunnen dicht op de praktijk in onze gemeente zitten als het gaat om (jeugd)zorg en welzijn. We hebben afgesproken dat we regelmatig in gesprek gaan met de ombudsmannen.

Ontwikkelingen in bibliotheekland gaan snel en dat moet ook wel sinds de komst van de laptop, ipad en het digitale boek en alles wat daar nog achteraan komt, tot virtual reality aan toe. Dat betekent dat bibliotheken moeten veranderen. Daarom vindt D66 dat ook in onze gemeente een andere vorm bibliotheek moet komen. Wat ons betreft zijn er straks vijf vestigingen over de gemeente verdeeld die geworteld zijn in de eigen wijk, met een (digitaal) boekenaanbod en activiteiten die zijn toegesneden op de wijk. Met stilteplekken om te lezen, studeren, werken en met perfecte digitale mogelijkheden.

Afgelopen tijd is door het college gewerkt aan het verduurzamen van het afvalbeleid. Avalex had over 2015 een positief resultaat. Dit leidt komend jaar tot een verlaging van de afvalstoffenheffing voor onze inwoners. Onderweg naar een duurzamere samenleving via grip op grondstoffen is een lagere afvalstoffenheffing een mooie bonus.

Contact met D66?

www.leidschendamvoorburg.d66.nl
fractie@d66leidschendam-voorburg.nl

CDA

Keuze voor een blauwe bak
In een brief van Avalex verstuurd aan onze inwoners stond dat de groene en grijze afvalbakken in veel wijken vanaf januari nog maar 1x per 2 weken opgehaald zouden worden. Ook zouden alle inwoners een blauwe papierbak krijgen, ook als ze dat zelf niet willen. Naar aanleiding van alle onrust heeft het CDA zich voor u ingezet om dit ongedaan te maken. De wethouder heeft toegezegd dat de grijze en groene bakken gewoon iedere week worden opgehaald. Een motie van het CDA om mensen zelf te laten kiezen of ze een blauwe bak willen, is aangenomen. Wie zijn oud papier inzamelt voor sportclub of kerk, krijgt dus geen overbodige blauwe bak. Mooie resultaten! Het CDA is blij met wat wij voor u bereikt hebben.

Parkeren
Het CDA is tevreden met de toezegging van de wethouder om een oplossing te zoeken tegen de parkeerdruk in het Damcentrum en het nieuwbouwproject Van Ravensteijnkade.

Windturbine
Het CDA heeft vragen gesteld aan het college over de bouw van een 150 meter hoge windturbine in de Vlietzone en de communicatie daarover met omwonenden.

DE CDA fractie wenst u fijne feestdagen en een mooi 2017.

www.cda-leidschendamvoorburg.nl
www.facebook.com/cdalv
www.twitter.com/CDALdamVburg

PvdA 

Het gaat om de inwoners….
Wordt nu echt alles ter discussie gesteld? Hebben we de kans een goede ombudsman en jeugdombudsman te krijgen, is er een oproep om alles eerst opnieuw te gaan bestuderen. Gaat de afvalstoffenheffing omlaag door de inkomsten uit plastic-inzameling, komt er een motie om de gescheiden afvalinzameling te stoppen. Gaat het ons nu om de burgers of om ons gelijk aan te tonen? Wat de PvdA betreft gaat het gewoon om de burgers. Dus wij zijn heel erg blij met de nieuwe Ombudsman dhr. Heskes en de Jeugdombudsman dhr. Van Alphen. Mensen met een goede naam in Den Haag, toegankelijk, veel ervaring, eigen spreekuur in onze gemeente. Geweldig dus!

En de PvdA is ook heel blij met de gescheiden inzameling van plastic en andere grondstoffen, ook al loopt het bij Avalex niet soepel. Inzamelen levert ons geld op, weggooien betekent afval verbranden en dat kost ons geld. Hoe meer inzameling, hoe lager de afvalstoffenheffing, dat is ons motto! Dus ja, we blijven kritisch op Avalex, en ja, we moeten doorgaan met Omgekeerd inzamelen. Tot zover 2016…

De PvdA wenst iedereen hele fijne feestdagen, en een mooi en gezond 2017!

www.leidschendamvoorburg.pvda.nl
@: voorburg@pvda.nl

GroenLinks

Geen informatie binnengekregen van GroenLinks.

www.facebook.com/GroenLinksLeidschendamVoorburg 
@GroenLinks_LV
groenlinksleidschendamvoorburg.nl

ChristenUnie-SGP

Meer functies bibliotheek, minderlasten burger
De laatste raadsvergadering van 2016 begon met de beëdiging van de ombudsman. Een van de weinige functionarissen waarvan je hoopt dat hij weinig te doen krijgt. Maar als er klachten zijn moeten deze goed worden afgehandeld, dus het gaat om een onmisbare functie. Dat geldt overigens ook voor de bibliotheek, waarover ook werd gesproken. ChristenUnie-SGP kon instemmen met een onderzoek naar vernieuwing van de functie en vestigingen van de bibliotheek. Duidelijk is dat bibliotheken tegenwoordig meer moeten zijn dan een plek waar mensen boeken kunnen lenen. Maar welke gevolgen de verandering van functie moet hebben voor de plekken waar een bibliotheek moet worden gevestigd moet nog worden onderzocht. Verder is Avalex bijna een standaard agendapunt op de agenda van de raad aan het worden. Deze keer overigens om een prettige oorzaak, namelijk verlaging van de afvalstoffenheffing. Het gaat om een beperkte verlaging, in 2018 is  hopelijk meer mogelijk maar het was opvallend dat het college terughoudend was met voorspellingen daarover. Hangt ongetwijfeld samen met andere items die rond Avalex spelen en waar we in 2017 ongetwijfeld meer over zullen  horen.

Voor nu wenst ChristenUnie-SGP u gezegende kerstdagen en een voorspoedig nieuwjaar.

www.leidschendam-voorburg.christenunie.nl

Fractie Hohage

De bibliotheek is voor iedereen
De bibliotheken in  Leidschendam-Voorburg lijken voor grote veranderingen te staan. In het verleden is veel geïnvesteerd in twee grote bibliotheken: Fluitpolderplein en Julianaplein. Centraal gelegen met een goede bereikbaarheid en een grote en goede bibliotheekfunctie. In Stompwijk was altijd een kleine bibliotheek. Die in de toekomst gaat terugkeren in het Kulturhuus.Plannen om de bibliotheken naar de wijken te brengen is de omgekeerde weg.Als dit gebeurt, worden onze nu goed functionerende bibliotheken afgeroomd. En dat gaat veel geld kosten. Het zou beter zijn om in overleg met de directie en zeker ook de medewerkers van de bibliotheek het dienstenaanbod van de bibliotheek aan te passen en te verruimen. Dit kan alleen gedaan worden in bibliotheken die daarvoor geschikt zijn, centraal gelegen en met ruimte voor deze extra functies. Een bibliotheek is in de eerste plaats de plek waar onze inwoners boeken, CD's en DVD's kunnen lenen. Voor veel mensen is de bibliotheek dan ook de enige plaats waar zij van dit aanbod gebruik kunnen maken. Laten wij die functie vooral behouden. Fractie Hohage wil daarom met de huidige 3 bibliotheken in een uitgebreide functie doorgaan.

Philippine Hohage
Fractie Hohage

p.hohage@leidschendam-voorburg

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant