Afbeelding

Wel degelijk kaalslag in Vlietland

Actueel 552 keer gelezen

Leidschendam - De Gasunie kapt grote en kleinere bomen, houtopstanden en struikgewas aan de oostzijde van Vlietland langs de A4 om een aardgastransportleiding te verleggen voor de aanleg van de nieuwe weg N434 tussen de A44 en de A4 (RijnlandRoute). De bomen moeten gekapt zijn voor de start van het broedseizoen (half maart 2017), zodat de leiding in de zomerperiode kan worden verlegd.

De gemeente en de provincie melden in een bericht dat de bomenkap in Vlietland beperkt blijft en de Gasunie laat weten dat er 89 herplantplichtige bomen verwijderd worden op een strook van 40 meter breed en ruim anderhalve kilometer lang. Na de aanleg van de RijnlandRoute worden dan 89 nieuwe bomen herplant op grond van recreatiegebied Vlietland. "Dit zijn echter alleen de grote bomen", reageert Directeur Bart Carpentier Alting van Recreatiecentrum Vlietland BV. "Dat wil niet zeggen dat er geen 1.000 bomen gekapt worden en dat wordt ook niet weersproken." Feit blijft dat er kaalslag gaat plaatsvinden op een strook van 40 x 1.500 meter, wat neerkomt op een oppervlakte van 60.000 m2 (zo'n 9 voetbalvelden –red.).

"Hier verdwijnen niet volgroeide bomen, houtopstanden en struiken", licht Carpentier nader toe. "In totaal zullen zodoende zeer waarschijnlijk niet, zoals eerder door de uitvoerder van het werk is verklaard, meer dan duizend bomen, maar vele duizenden bomen, houtopstanden en struiken vernietigd worden, met alle dramatische consequenties van dien voor Vlietland, en de ecologie ter plaatse. De recreatiewaarde van Vlietland zal hierdoor gedurende vele jaren ernstig aangetast worden en de plannen voor realisatie van nieuwe voorzieningen zullen ook jarenlang uitgesteld moeten worden. Ik hoop dan ook van harte dat men alsnog zal besluiten mee te werken aan bomenbesparende kap."

In het gezamenlijke bericht van gemeente en provincie wordt aangegeven dat er in alle fasen van het project RijnlandRoute met de provincie Zuid-Holland is gesproken. Ook dit wordt weersproken door Bart Carpentier Alting. "Over de mogelijke kap van bomen ten behoeve van de verlegging van gasbuizen heeft de provincie nooit iets gezegd, zodat direct betrokkenen zoals Vlietland BV daar geen rekening mee hebben kunnen houden. Medewerkers van de gemeente Leidschendam-Voorburg hebben mij desgevraagd meegedeeld dat zij ook niets wisten van deze kap binnen de grenzen van de gemeente en dat de gemeente, twee dagen voor de kap begon, compleet verrast werd. Vlietland BV werd zelfs pas één dag voor de kap begon op de hoogte gesteld."

De Partij voor de Dieren in Zuid-Holland maakt zich eveneens boos over de kaalslag in natuur- en recreatiegebied Vlietland. De partij heeft direct vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten. Fractievoorzitter Carla van Viegen in de Provinciale Staten van Zuid-Holland: "Dit heeft zeer nadelige gevolgen voor de natuur, het milieu en onze gezondheid. Ik wil daarom van de provincie horen wat ze gaat doen om dat te herstellen, welke waarde de provincie hecht aan Vlietland en wat het Gedeputeerde Staten waard is om de bomen te sparen. Bovendien zijn er nog steeds geen geluids- en zichtwerende schermen langs de A4 bij Vlietland geplaatst. Dat zou in 2013 al gebeuren. Ik wil weten of, en wanneer, die schermen er alsnog komen."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant