Cover van het stripboek dat o.a. gaat over de heldhaftige aanval op Villa Leeuwenburg, door George Maduro (foto: Jean-Pierre Jans).
Cover van het stripboek dat o.a. gaat over de heldhaftige aanval op Villa Leeuwenburg, door George Maduro (foto: Jean-Pierre Jans).

Oorlogsheld Maduro krijgt eigen stripboek

Actueel 189 keer gelezen

Den Haag/Leidschendam - In een feestelijk verlicht Madurodam is het eerste exemplaar van het stripboek 'George Maduro held van Curaçao tot Madurodam' uitgereikt.

Dertig Antilliaanse kinderen tussen de 8-14 jaar hebben het stripboek ontvangen uit handen van scenarist Jan Kragt en striptekenaar Franky Drappier. De uitreiking vond plaats in Madurodam bij het nieuwe theater waar bezoekers het "verhaal van George" kunnen beleven. Vanaf vandaag wordt de strip onder 8500 Nederlandse scholen verspreid zodat iedere leerling het bijzondere levensverhaal van deze Sefardisch-Joodse Curaçaoënaar kan lezen. De strips zijn in het Nederlands en in het Papiaments verkrijgbaar en verbeelden het bijzondere leven van deze beroemde Curaçaoënaar, de oorlogsheld, waarnaar Madurodam is vernoemd. Zijn Curaçaose ouders, Rebecca en Joshua Maduro schonken begin jaren '50 het startkapitaal om Madurodam te bouwen.

De auteurs zijn erin geslaagd om het intense leven van deze jonge oorlogsheld uit Curaçao op aansprekende wijze weer te geven. In het verhaal beleeft de lezer hoe George zijn vrijheid en leven opofferde om anderen te redden. Hoe hij vocht voor volk en vaderland, maar ook hoe hij heeft geleden in gevangenissen en concentratiekampen. Desondanks bleef George tijdens zijn korte leven vriend en vijand inspireren.

Het boek maakt duidelijk hoe Curaçao en Nederland tijdens en na de Tweede Wereldoorlog op bijzondere wijze met elkaar verbonden raakten door de oprichting van Madurodam. Aan de hand van tekeningen beleeft en ontdekt de lezer het spannende en prachtig verhaal over moed, opoffering en trouw van een jonge man van Curaçao wiens naam voor altijd voortleeft.

In 2016, het jaar dat George Maduro 100 jaar zou zijn geworden, presenteert Madurodam verschillende activiteiten die George Maduro onder de aandacht brengen. Op zijn geboortedag 15 juli werd zijn biografie gepresenteerd, is een monument onthuld en vond in het park de opening van het theater plaats waar 'het verhaal van George' wordt verteld. Met deze activiteiten krijgt de naamgever van Madurodam, drager van de Militaire Willemsorde, een gezicht en een verhaal.

In de Meidagen van 1940 leidde George Maduro op heldhaftige wijze een aanval op Villa Leeuwenburg (tegenwoordig huize Dorrepaal) in Leidschendam. In 1943 werd George aan de grens tussen België en Frankrijk opgepakt en gevangen gezet in Saarbrücken, Duitsland. In november 1944 werd George overgebracht naar concentratiekamp Dachau waar hij op 8 februari 1945 op 28-jarige overleed hij aan vlektyfus. Op 9 mei 1946 werd George Maduro postuum de Ridder 4e klasse der Militaire Willems-Orde toegekend, omdat hij zich tijdens de Meidagen had onderscheiden met de aanval in Leidschendam.

Uit de krant