Het viertal dat het carnaval in Stompwijk gaat leiden (Barry de 1e staat 2e van rechts).
Het viertal dat het carnaval in Stompwijk gaat leiden (Barry de 1e staat 2e van rechts).

Wie is Prins Barry de 1e?

Actueel 408 keer gelezen

Stompwijk - Echte Stompwijker Barry Soonius (43) kijkt uit naar het (grote) carnaval in Stompwijk; dan Gaandrië. Hij is namelijk de 44e Prins Carnaval van de Stompwijkse carnavalsvereniging De Gaanders.

Prins Barry de 1e, zoals zijn carnavalsnaam luidt, wordt tijdens het carnaval bijgestaan door zijn page (en nichtje) Mandy (Overdevest) en opper (goede vriend en oud-Prins Erwin de 1e) Erwin van Es. De onthulling van het drietal, in de vorm van een soort striptease, gebeurde op het Prinsenbal op 12 november. "Ik was verkleed als Sinterklaas, page Mandy als Ma Flodder en Erwin als Batman", vertelt de prins. Het drietal heeft 'het grote geheim' wel erg lang moeten bewaren. "We werden in maart, eigenlijk net na de carnaval, al gevraagd", laat Barry weten. Hij moest er wel even over nadenken, maar hij vindt het nu extra leuk omdat hij de prins in het jubileumjaar is. In de carnavalswereld worden veelvouden van het gekkengetal 11 namelijk als jubilea gezien.

Nieuw is carnaval overigens niet voor de Prins. "Mijn vader Louis zat ook al 17 jaar in de Raad van Elf, maar die is nooit Prins Carnaval geweest. Ik heb 7 jaar in de Raad van Elf gezeten, drie keer in de Jeugdraad (De Koomers) en ben ook jeugdprins geweest", somt hij op. Al sinds 2003 bouwt hij met de vriendengroep srednaaG-eD (De Gaanders achterstevoren - DJ) een praalwagen voor de optocht en de laatste drie jaar op rij hebben zij de eerste prijs gewonnen. En ook al is hij Prins, hij gaat nog wel eens kijken bij de bouw van hun kar. "Ik mag toch niet helpen met de prinsenkar en krijg deze zelfs pas de donderdag voor de optocht te zien."

Barry heeft ook een beetje zijn eigen tintje aan het carnaval gegeven door de introductie van een joker. "Dat is Gerard Pardon, een vriend van me die een beetje vervelend en gek loopt te doen; een echte nar. Ooit had hij zoiets voorgesteld, dus daar heb ik hem aan gehouden."
In het dagelijks leven is Barry service-engineer bij Ventil Testequipment in Rijswijk. Naast de carnaval organiseert hij bovendien – met meerdere vrijwilligers – jaarlijks het populaire survivalkamp van voetbalvereniging Stompwijk'92. Andere hobby's zijn vooral sporten, zoals racefietsen, mountainbiken, schaatsen, bootcampen en het wekelijkse hardlopen met hardloopclub De Trein.

Maar nu gaat hij voorop in de polonaise; een topsport op zich. Hoewel het groot carnaval pas eind februari plaatsvindt, is het seizoen voor De Gaanders allang begonnen. Er zijn bezoeken gebracht aan feestavonden in Ammerzoden, aan de Leidschendamse carnavalsvereniging De Damzwabbers. Ook is gezamenlijk met de hele Raad van Elf het jubileumcarnavalsboekje in het dorp rondgebracht. Afgelopen weekend was er de Bierstube avond met boerenkool met worst en spareribs. Nu is het even rustig en dan gaat het carnaval van start met op 12 februari de reünie vanwege het 44-jarig bestaan, op 17 februari het jongerencarnaval bij jongerensoos Infinity, op 22 en 24 februari carnavalsbezoeken aan de verzorgingshuizen Swetterhage (22 februari) en Emmaüs (24 februari) in Zoeterwoude. "En tussendoor ook nog vele ziekenbezoeken bij (oud-)Stompwijkers", vult Barry aan.

Op de avond van de 24e gaat het grote carnavalsweekend van start met het tienercarnaval in Infinity, op zaterdag de 25e zijn er het in ontvangst nemen van de hamer in het Leidschendamse gemeentehuis, de optocht met als thema: 'Weet je wat ze deden 44 jaren geleden' en het straatcarnaval en het gekostumeerd bal, op zondag 26 februari o.a. de carnavalsmis met het Oud-Prinsenkoor en het carnaval met Fanfare Juliana, op de maandag het kindercarnaval, op dinsdagmiddag het seniorencarnaval en die avond het afsluitend feest. Halverwege de vasten is er op 25 maart een Hollandse avond en op 9 september wordt het 44-jarig bestaan (buiten op de Meerlaan) gevierd met het Zomercarnaval.

Ga er maar aan staan. Ik zou zeggen: 'Driemaal Alaaf' (DJ).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant