De raad bijeen in vergadering (foto: Michel Groen).
De raad bijeen in vergadering (foto: Michel Groen).

RAADSFLITS JANUARI

Actueel 372 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - In deze raadsflits leest u de standpunten van de verschillende fracties naar aanleiding van de raadsvergadering van 24 januari 2017. Wilt u meer weten van wat er in de raad is besproken, bekijk dan de uitzending op www.lv.nl/uitzending. Hier vindt u de digitale verslagen in geluid en beeld van de raadsvergadering. 

 GBLV
GBLV vecht tegen windturbine

GBLV heeft het initiatief genomen een verzoekschrift in te dienen bij de Koning. Reden is de enorme, 150 meter hoge windturbine die aan de gemeentegrens is neergezet. Hierdoor hebben bewoners van bijvoorbeeld de Zeeheldenbuurt overlast van  onder andere slagschaduw in hun huizen. Het verzoekschrift moet in ieder geval voorkomen dat er nog meer windturbines daar komen en dat er strikt de milieuregels (hierin staan onder andere de regels mbt slagschaduw en geluid) worden nageleefd. 

Diezelfde gemeente Den Haag, die bij Kijkduin, windturbines liefst niet binnen een straal van 20 km voor de kust wilde zien, vond het niet nodig rekening te houden met de inwoners van onze gemeente, hun welzijn en het beschermde dorpsgezicht.

De afgelopen jaren hebben de gemeente Leidschendam-Voorburg en de Vereniging Houdt Vlietrand Groen geprocedeerd tot en met de Raad van State om plaatsing te voorkomen. De Raad van State heeft echter alle bezwaren naast zich neergelegd. GBLV vindt dit onbegrijpelijk en wil proberen zoveel mogelijk verdere overlast te voorkomen.

Op initiatief van GBLV hebben alle partijen in de raad, met uitzondering van het CDA, de teleurstelling uitgesproken over de handelswijze van de gemeente Den Haag en de eigenaar van de windturbine.

www.gblv.nl
Facebook: /gemeentebelangenlv
Twitter: @GBLdamVburg   
info@gblv.nl

VVD

Voorlopig geen vuilbakken tussen verswinkels Damcentrum
Tijdens deze raadsvergadering stond onder andere onze motie over de ondergrondse vuilcontainers in het Damcentrum op de agenda. Het college is van plan om deze containers op het pleintje tussen de verswinkels en de Hoogvliet aan de Damstraat te plaatsen. Al sinds de eerste plannen 1,5 jaar geleden zijn wij fel tegen vuilcontainers op deze locatie. Door de vele voetgangers en fietsers die oversteken en langsrijden zullen containers op deze plek tot onveilige situaties gaan leiden. Op aandringen van de VVD gaat de wethouder nu opnieuw naar de plaatsing van alle containers in het Damcentrum kijken. Wij zullen blijven pleiten voor het containervrij houden van deze plek.

"Maak één vuist tegen windmolen"
Als kers op de taart werd in deze raadsvergadering ook de windturbine besproken. Hierin hebben we een oproep gedaan om als gemeente één vuist te maken tegen de turbine in plaats van alle losse acties die nu plaatsvinden. Met één krachtig geluid, gesteund door Raad en college, komt de boodschap beter over dan met versnipperde acties.

Heeft u vragen of opmerkingen over dit of andere onderwerpen? Wij staan voor u klaar:

Website: www.vvd-lv.nl 
Twitter: @VVDLdamVburg
www.facebook.com/vvdleidschendamvoorburg

D66

Leidschendam-Voorburg Groen, Levendig en Toekomstgericht! Op naar beter busvervoer.
En dus maken we werk van de bereikbaarheid van onze mooie gemeente! Het voorstel van D66 om een bus te laten rijden over de Prins Bernhardlaan en de Noordsingel kreeg in de commissie openbaar gebied al brede steun. Dat was voldoende om het voorstel op te nemen in de zienswijze aan de metropoolregio, die bezig is met het programma van eisen voor de nieuwe busvervoerders. In de raad stelde D66 met een raadsbreed gesteunde motie zeker dat het college zich gaat inzetten voor deze nieuwe route.  Ook draagt de motie het college op om de precieze route - met bijvoorbeeld zogenaamde dwarsverbindingen – zodanig uit te werken, dat zoveel mogelijk bewoners ervan profiteren, maatschappelijke voorzieningen (zoals zorginstellingen, scholen en zwembaden en ook Leidsenhage) goed bereikbaar zijn en reizigers kunnen overstappen op andere lijnen. D66 liet ter plekke op de kaart een aantal route opties zien. Er werd ook gesproken over de windturbine die onze buur Den Haag, ondanks hevig protest van Leidschendam-Voorburg (tot aan de Raad van State), in onze achtertuin heeft neergezet. De raad sprak unaniem haar teleurstelling uit over de handelswijze van Den Haag. 

Contact met D66?
www.leidschendamvoorburg.d66.nl
fractie@d66leidschendam-voorburg.nl 

CDA

CDA-petitie tegen de windturbine in de Vlietzone
Aan burgemeester Tigelaar werd de uitkomst van de CDA-petitie uitgereikt die de afgelopen dagen online kon worden ingevuld. Ruim 740 ondertekenaars hebben aangegeven dat de windturbine op deze plek weg moet. Een motie van het CDA waarin ons college wordt opgeroepen met Den Haag te overleggen om het besluit over de bouw te herzien, kreeg echter niet de steun van GBLV, D66, Gr-Links, PvdA en de VVD.

College had beter op moeten letten
Het CDA heeft het college gevraagd waarom er niet met de inwoners van de Zeeheldenbuurt en de wijk Oud-Voorburg is gecommuniceerd over de bouw van de windturbine in de Vlietzone. Duidelijk is dat de inwoners zich overvallen voelen. Ook heeft de raad geen informatie ontvangen. Het college hanteert als uitgangspunt dat de verantwoordelijkheid ligt bij de gemeente Den Haag en de initiatiefnemer. Toch gaf wethouder Bruines aan dat er door het college beter had kunnen worden opgelet. Het CDA heeft erop gewezen dat er naast de formele rol van het college ook een verantwoordelijkheid voor de eigen inwoners is.

www.cda-leidschendamvoorburg.nl 
www.facebook.com/cdalv
www.twitter.com/CDALdamVburg

 PvdA 

Openbaar vervoer Metropoolregio: ook voor inwoners uiterste puntje Leidschendam!
De Metropoolregio Rotterdam-Den Haag gaat binnenkort nieuwe concessies voor het busvervoer uitgeven. Er is evenveel geld beschikbaar als voor de huidige concessieperiode, maar hiervoor moet meer worden geleverd. Zo moeten alle bussen in 2025 emissie-vrij rijden en moet er meer Randstad-rail kwaliteit zijn. De nieuwe vervoerder moet zelf kijken hoe hij deze extra's financiert. De PvdA vreest dat dit ten koste zal gaan van buslijnen die rond de grens van het Metropoolgebied rijden, zoals Leidschendam. We horen al geluiden dat er 1 of 2 bussen door Leidschendam-Voorburg kunnen vervallen .
De PvdA vreest dat dit zal betekenen dat onze inwoners in bijvoorbeeld Leidschendam-Noord zonder busvervoer komen te zitten. Samen met GL en met steun van de hele Raad pleiten wij ervoor dat buslijnen en haltes niet zomaar mogen vervallen of worden verplaatst. Iets dat nu wel in het Programma van Eisen staat. In de Zienswijze Leidschendam-Voorburg eisen we dat hierover eerst overleg met de gemeente plaatsvindt, en dat de afweging niet alleen op kosten maar ook op maatschappelijk belang moet worden gemaakt. 
De Zienswijze werd unaniem vastgesteld en gaat nu als dringend geluid van Leidschendam-Voorburg richting het bestuur van de Metropoolregio.

www.leidschendamvoorburg.pvda.nl
@: voorburg@pvda.nl

GroenLinks

Busconcessies en windturbine
In de redelijk korte raadsvergadering was er maar één voorstel voor besluitvorming, namelijk een zienswijze van de raad op het Ontwerp-Programma van Eisen (PvE) voor nieuwe busconcessies in het gebied van de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag (MRDH). In het PvE is een belangrijk element opgenomen met betrekking tot duurzaamheid. Alle bussen dienen in de concessie periode te voldoen aan 'zero-emmissie'. Dus geen schadelijke uitstoot meer. Dit juicht GroenLinks toe, maar het totale budget blijft gelijk. Dit is wel een zorgenpunt, want de kwaliteit van het busvervoer dient op peil te blijven. Verder heeft GroenLinks voorgesteld de kwaliteit van de reizigersinformatie bij vertragingen te verbeteren, meer dan in het PvE wordt voorgesteld. Dit is een belangrijk kwaliteitsaspect voor de reiziger. Ook steunt GroenLinks het D66 voorstel voor een buslijn via de Prins Bernhardlaan en Noordsingel, waarbij gedacht wordt om één van de buslijnen (45 of 46) die via de Parkweg gaan, te verplaatsen.
Naast dit onderwerp is er ook gesproken over de windturbine die onverwachts is geplaatst net over de grens van Leidschendam-Voorburg en waar veel mensen in Leidschendam-Zuid last van hebben. GroenLinks is voor duurzame energie, maar de locatie van deze windmolen is voor ons onverteerbaar. De gehele gemeenteraad heeft zich uitgesproken tegen deze windmolen.

www.facebook.com/GroenLinksLeidschendamVoorburg 
@GroenLinks_LV
groenlinksleidschendamvoorburg.nl

ChristenUnie-SGP

Bussen, containers en een turbine
De raad startte 2017 met een korte agenda. Als eerste vroeg de zienswijze concessies busvervoer de aandacht. D66 kwam met een motie om te onderzoeken of buslijnen 45 en 46 de meest optimale route gebruiken, waar de hele raad zich achter schaarde. Dat was helaas niet het geval bij een door ChristenUnie-SGP ingediende motie over kledinginzameling.  Voorheen gebeurde dit door KICI, waarbij een deel van de opbrengst ten goede kwam aan de plaatselijke afdeling van het Rode Kruis. Nu Avalex die inzameling heeft overgenomen is die inkomstenbron voor het Rode Kruis opgedroogd. Volgens ChristenUnie-SGP is het redelijk dat de gemeente, die thans via Avalex de inkomsten geniet, zorgt voor een financiële overgangsregeling richting het Rode Kruis, zoals gebruikelijk is bij andere maatschappelijke organisaties waar subsidie wordt afgebouwd. Het college meende echter dat dit geen vergelijkbare situatie is en voelde zich niet geroepen een gebaar richting het Rode Kruis te maken. De coalitiepartijen volgden het college en steunden moties van VVD en ChristenUnie-SGP, waarin werd aangedrongen (tijdelijke) compensatie, niet. Tot slot betreurde de raad het besluit van de gemeente Den Haag om een windturbine pal langs de grens van onze gemeente te plaatsen. 

www.leidschendam-voorburg.christenunie.nl


 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant