Wim en Dick zijn blij met de vele vrijwilligers die zorgen voor het onderhoud.
Wim en Dick zijn blij met de vele vrijwilligers die zorgen voor het onderhoud.

Geniet van de oase van rust in stadstuin Rusthout in Leidschendam

Actueel 712 keer gelezen

Leidschendam - Stadstuin Rusthout is er voor iedereen. Jong en oud is van harte welkom om te genieten van de groene oase in het verstedelijkte Leidschendam. Geheel draaiend op donateurs en vrijwilligers vierde dit bijzondere project op 1 april haar vierjarig bestaan.

Door Inge Koot

"We hebben er hard voor moeten knokken om Rusthout te behouden en te maken tot wat het nu is", vertelt initiatiefnemer Wim Jansen. Vier jaar geleden stond Rusthout, toen nog als kinderboerderij, op de nominatie om wegbezuinigd te worden. "Ik was destijds vrijwilliger en werd benaderd door leden van GroenLinks en Gemeentebelangen. Zij vroegen mij een plan te bedenken waardoor deze locatie behouden zou kunnen blijven."

Wim presenteerde het plan van een stadstuin dat uiteindelijk na heel veel inspanning omarmd werd door de gemeenteraad. Met hulp van een grote groep vrijwilligers is het geworden tot een plek waar jong en oud geniet van alles wat groeit en bloeit. Om dit ook financieel mogelijk te maken is er een stichting opgericht, de Vrienden van Rusthout.

Dick Houweling, beter bekend als opa Dick, is een van de beheerders van de stadstuin en elke dinsdag aanwezig. Hij heeft altijd een grote tuin gehad maar woont nu in een appartement in de buurt van Rusthout. Hij geeft maar wat graag een rondleiding door de bijzondere stadstuin en laat zien wat er op deze twee hectaren grond allemaal gerealiseerd is. Wat nog herinnert aan de kinderboerderijtijd zijn de konijnen, geitjes en kippen. Half april is het dierenbestand nog uitgebreid met twee lammetjes. Maar er is sinds de overname op 1 april 2013 heel veel gebeurd en veranderd. De centrale plek van Stadstuin Rusthout is de boerderij. Deze voormalige stal is omgevormd tot een kantine waar een kopje koffie, tosti of limonade verkocht wordt.

Naast de boerderij is een groot terras met tafeltjes en stoelen en picknickbanken waar mensen kunnen zitten en waar ook regelmatig allerlei activiteiten plaatsvinden. Er is nog een kleine stal voor de geitjes. Op het gebied van tuinieren en moestuinen is er van alles mogelijk. Er staan vierkante meter bakken die gehuurd kunnen worden voor 50 euro per jaar. De huurder kan hierin een kleine moestuin aanleggen. Een aantal bakken wordt gebruikt door basisschool Maria Bernadette. Dit is een leuke manier om te leren tuinieren op een klein oppervlak.

Er is tevens een fruitboomgaard. In deze boomgaard vindt men diverse soorten fruitbomen: kersen-, pruimen-, peren- en appelbomen. De Fruit Allee bevindt zich vlakbij de bijenkasten van de imker, zodat de bijen de fruitbloesem kunnen bestuiven om te zorgen dat er lekker veel fruit groeit. Er groeit vrijwel ieder seizoen wel iets lekkers. Er zijn ook lage fruitstruiken zoals bramen, aalbessen en kruisbessen.

Sinds kort is er bovendien een ruime kas waarin zomerse groenten en fruit gekweekt wordt, die meer zon en warmte nodig hebben dan de groente in de tuintjes. Helemaal achterin de stadstuin bevindt zich een bloementuin. Gevuld met kleurrijke bloemen en struiken, is deze tuin in het voorjaar en de zomer een vrolijk deel van de stadstuin, een heerlijke plek om rustig te zitten in het prieeltje of aan een van de picknicktafels. Midden in de tuin liggen de natuurspeeltuin en speelweide.

Wim en Dick  zijn blij met de vele vrijwilligers die zorgen voor het onderhoud. Dick: "We hebben zo'n 40 vrijwilligers maar die hebben we ook echt nodig. Er is zoveel te doen hier." De Stichting is nog op zoek naar vrijwilligers die, net als Dick, het beheer een dag in de week op zich willen nemen. "Het is toch zonde dat de tuin op maandag en donderdag dicht is omdat er geen beheerder is."

Stadstuin Rusthout is volledig afhankelijk van giften en donaties. Op de website stadstuinrusthout.nl is hierover meer informatie te vinden. En ook vrijwilligers kunnen zich aanmelden via de website.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant