Foto: PR
Foto: PR

Nieuwe 'schone' bluspakken voor brandweer

Actueel 572 keer gelezen

Regio - Alle brandweermannen- en vrouwen van Brandweer Haaglanden zijn sinds 21 juni 2017 bij incidenten en oefeningen te zien in nieuwe uitrukkleding. Het meest opvallend is de nieuwe kleur van het uitrukpak, dat o.a. is samengesteld naar de laatste wensen en eisen op het gebied van schoon werken.

Vanwege de afschrijving van de huidige uitrukkleding is Brandweer Haaglanden vorig jaar een Europese aanbesteding gestart. Bij het samenstellen van de nieuwe uitrukkleding zijn de laatste wensen en eisen voor het schoon werken (arbeidshygiëne) meegenomen. Zo is de nieuwe kleding bijvoorbeeld uitgevoerd in een lichte kakikleur. Hierop is eventuele vervuiling goed te zien. Zakken en klittenband zijn zo op de kleding gemaakt dat vuil minimaal kan hechten en dit bij het afspoelen makkelijker verdwijnt. De nieuwe uitrukkleding van Brandweer Haaglanden bestaat uit jas en een broek met bretels en kniestukken.

Schoon en veilig
Om de directe en indirecte blootstelling van brandweermensen aan stoffen in rook en roet te minimaliseren, heeft Brandweer Haaglanden een project 'arbeidshygiëne', oftewel schoon en veilig werken, uitgerold. Zo is er op de tankautospuit, het basis voertuig van de brandweer, een krat met middelen voor het schoon werken beschikbaar. Bijvoorbeeld mondkapjes, wegwerp handschoenen, zeep en zakken om vervuilde uitrukkleding en ademluchttoestellen in af te voeren. Na een incident waar brandweerlieden vervuild raken, komt de basis ontsmettingseenheid (BOE) ter plaatse. Deze BOE is o.a. voorzien van nieuwe uitrukpakken en ademluchttoestellen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant