Ook de altijd spannende waterhindernis ontbrak natuurlijk niet tijdens de crosscountry, het spektakelstuk van de Samengestelde Wedstrijd (foto: Michel Groen).
Ook de altijd spannende waterhindernis ontbrak natuurlijk niet tijdens de crosscountry, het spektakelstuk van de Samengestelde Wedstrijd (foto: Michel Groen).

Spectaculaire paardensport op Vlietland

Actueel 563 keer gelezen

Leidschendam - Afgelopen weekend reisden ruim 400 ruiters en amazones uit het hele land naar recreatiegebied Vlietland in Leidschendam om deel te nemen aan één van de meest spectaculaire paardensportevenementen in de regio. Tijdens de samengestelde wedstrijden werd gestreden om het KNHS-kampioenschap Eventing en het regiokampioenschap van Zuid-Holland.

Dit jaar startte de strijd om het KNHS Kampioenschap al op vrijdag met de dressuur. Zaterdagochtend klonk het startschot voor de eerste deelnemer in crosscountry. Vooraf hebben de soms flink zenuwachtige ruiters het parcours goed verkend. Ze passen de afstanden uit en beslissen hoe ze de sprongen zullen aanrijden. Ook dit jaar wisten parcoursbouwers Kees de Jong en Martin Spruijt een gevarieerd parcours neer te zetten, met hindernissen die variëren in moeilijkheidsgraad. Nieuwe hindernissen als de Trekzaag en de dubbele punt leverden de deelnemers weinig problemen op. Wel lastig was de combinatiesprong voor de klasse M en Z: de smalle waterput voor de waterinsprong. Ook de hindernis 'Binnendoor of Buitenom' - waar de ruiters konden kiezen tussen een snelle en langere route - leverde de nodige weigeringen of extra seconden op.

Regiokampioen
In de klasse Z-paarden won Dexter Biersteker uit Wassenaar met Chase de titel en werd daarmee tegelijkertijd regiokampioen van Zuid-Holland. In de klasse M-paarden ging het kampioenslint naar Anouk van Wijk met Checkpoint. Marloes de Jong met Goodtimes werd kampioen in de klasse L-paarden. Voor de derde keer op rij werd bij het KNHS Kampioenschap in de klasse L ook een equipewedstrijd verreden. Zuid-Holland ging er met de eer vandoor, met een kleine voorsprong op Noord-Holland.

Eventing is de meest veelzijdige van alle hippische disciplines. Uitblinken in alleen de dressuur is niet genoeg voor een hoge klassering in deze 'triatlon voor paarden'. Elke combinatie rijdt 3 onderdelen: een dressuurproef, springparcours en als sluitstuk het favoriete onderdeel: de crosscountry. De crosscountry is het grote spektakel van het evenement: een speciaal parcours van ca. 3 kilometer, waar paard en ruiter zo'n 25 natuurlijke hindernissen wachten: boomstam, rietsprong, haag, op- en afsprong. Ook de altijd spannende waterhindernis ontbrak natuurlijk niet.

Teamwork
Niet alleen ruiter en paard moeten een goede combinatie vormen om succes te hebben. Ook de organisatie is een kwestie van teamwork. Paardensportverenigingen 'de Blesruiters' uit Stompwijk en 'Koningin Emma' uit Wassenaar organiseerden het evenement gezamenlijk. Tijdens het weekend waren zeker 200 vrijwilligers van beide verenigingen actief.

In Zuid-Holland is dit een van de weinige wedstrijden waar ruiters in alle 3 de onderdelen aan de start verschijnen: dressuur, springen en crosscountry. Dit weekend streden de deelnemers dan ook om de eer in het regiokampioenschap van Zuid-Holland. Zondag stond tot slot de oefencross op het programma. Voor ruiters zonder veel ervaring een goed moment om kennis te maken met eventing. Het enthousiasme onder deze groep is altijd groot. Alle uitslagen zijn te vinden op www.eventingzuidholland.nl.

Uit de krant