De Van Schagenstraat in Voorburg blijft afgesloten (foto: Hilbert Krane).
De Van Schagenstraat in Voorburg blijft afgesloten (foto: Hilbert Krane).

Van Schagenstraat Voorburg blijft afgesloten

Actueel 1.535 keer gelezen

Voorburg - De verkeerspilots in Huygenskwartier Voorburg zijn afgerond. Op basis van de evaluatie heeft het College geconcludeerd dat de twee pilots geslaagd zijn en besloten de tijdelijke situatie uit de verkeerspilots definitief te maken. Dit betekent dat de Van Schagenstraat afgesloten blijft voor verkeer en dat de situatie bij de Kerkbrug, waar parkeerplaatsen zijn verwijderd om de verkeersveiligheid en de uitstraling van het gebied te bevorderen, blijvend is.

Zowel bezoekers, bewoners als ondernemers zijn het over eens dat de verkeersmaatregelen bevorderlijk zijn voor de sfeer en beleving in het gebied en voor de veiligheid. Voornamelijk bezoekers zijn zeer positief over de sfeer en beleving in het gebied. Per saldo zijn er ook aspecten die negatief scoren. Onder alle drie de doelgroepen zijn dit vooral de verkeerskundige aspecten, zoals parkeren en bereikbaarheid. 

Ondernemer Fred van Hoorn van Coffee Works geeft aan dat de wijziging voor zijn zaak twee kanten kent. Aan de ene kant mist hij 's morgens de eerste klanten die voor de deur parkeerden voor een kop koffie. Anderzijds heeft hij zijn terras uit kunnen breiden. Hij is het er mee eens dat de afsluiting  van de Van Schagenstraat en het verwijderen van de parkeerplaatsen bij de Kerkbrug zorgen voor een betere sfeer en entree van Het Huygenskwartier. En dat komt het hele gebied ten goede.

In april 2016 (vóór de pilots) is er een eerste consumentenonderzoek uitgevoerd in het Huygenskwartier. Tijdens de pilots is dit onderzoek in april herhaald. Uit de passantentelling en passantenenquête blijkt dat het aantal bezoekers is toegenomen van ruim 35.000 naar ruim 38.000 bezoekers per week. Ook de bestedingen in het Huygenskwartier zijn in 2017 ten opzichte van 2016 gestegen van €48 miljoen naar €54 miljoen. 

Wethouder Bremer: "Hieruit blijkt dat de afsluiting van de Van Schagenstraat en het onttrekken van parkeerplaatsen rond de Kerkbrug geen invloed hebben gehad op de bestedingen en het aantal bezoekers in het gebied. Dat is positief. Tevens sluiten de uitkomsten van de pilots aan op de doelen van de pilots, te weten een ruimer wandelgebied met meer verblijfsmogelijkheden, verhoging van de sfeer en uitstraling en het verbeteren van de verkeersveiligheid.". 

Nu de verkeerspilots een definitieve status krijgen, bekijkt de gemeente onder meer hoe de bewegwijzering en de routing door het gebied verder geoptimaliseerd kunnen worden. Daarnaast zal de aandacht blijvend uitgaan naar voldoende parkeergelegenheid in het gebied. Zo komt er een onderzoek naar het effectiever voor gebruik maken van de parkeergarage Oude Haven.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant