Wethouder Nadine Stemerdink doopte samen met aannemer Huibert van der Ven de boorbuis, waarna de boor in de bouwkuip werd gehesen (foto: Michel Groen).
Wethouder Nadine Stemerdink doopte samen met aannemer Huibert van der Ven de boorbuis, waarna de boor in de bouwkuip werd gehesen (foto: Michel Groen).

Boring voor nieuwe rioolleiding gestart

Actueel 544 keer gelezen

Leidschendam - Voor de verplaatsing van het gemeentelijke rioolgemaal van de Van Ruysdaellaan naar de Noordsingel wordt een nieuwe rioolleiding aangelegd. Dat gebeurt op een zeer bijzondere wijze via een ondergrondse boring.

Afgelopen maandagmiddag is deze spectaculaire boor in werking gesteld. Wethouder Nadine Stemerdink (openbare ruimte) verbond haar naam hieraan en doopte samen met aannemer Huibert van der Ven de boorbuis, waarna de boor in de bouwkuip werd gehesen.

Het rioolgemaal op de hoek van de Van Ruysdaellaan en Prins Hendriklaan in Leidschendam wordt vervangen. Dit gemaal staat dicht bij woningen, veroorzaakt regelmatig stank en is aan vervanging toe. Het nieuwe gemaal komt langs de Noordsingel, naast het Groot Zijdepark bij winkelcentrum Leidsenhage, waar al een gemaal van het Hoogheemraadschap van Delfland staat. De gemeente heeft met Delfland afgesproken, dat dit gemaal te zijner tijd de functie van het gemeentelijke gemaal volledig overneemt en het rioolwater uit Leidschendam gaat verwerken. Tot het zover is, komt er een bijgemaal te staan dat Delfland in beheer en onderhoud overneemt. Dat betekent dat het gemaal aan de Van Ruysdaellaan verdwijnt.

Tussen de huidige twee gemaallocaties moet langs de Noordsingel een nieuwe rioolleiding met een doorsnede van 120 centimeter worden aangelegd. Aangezien de Noordsingel een belangrijke doorgaande verkeersader is, wordt deze elfhonderd meter lange rioolleiding door middel van een vrij unieke ondergrondse boring aangelegd, zodat eventuele hinder voor het verkeer tot een minimum beperkt blijft. In mei is begonnen met de bouw van de bouwkuipen van waaruit de boor vertrekt.

De werkzaamheden duren ongeveer een jaar. Aannemer Van der Ven uit Brakel voert de klus uit.

Uit de krant

Uit de krant