U kunt de heerlijke Hollandse Nieuwe komen proeven bij Puurvis aan de Damlaan 69 a in Leidschendam.
U kunt de heerlijke Hollandse Nieuwe komen proeven bij Puurvis aan de Damlaan 69 a in Leidschendam.

Hollandse Nieuwe bij Puurvis aan Damlaan

Actueel 504 keer gelezen

Leidschendam - Elk jaar in april begint het bij Puurvis aan de Damlaan in Leidschendam te kriebelen en wordt uitgekeken naar de komst van de Hollandse Nieuwe. De dagen worden afgeteld op een kalender en er wordt langzaam begonnen met de voorbereidingen.

Het volgen van de haringcursus is de eerste stap. Elk jaar doen alle haringsnijders bij Puurvis een opfriscursus. De puntjes worden weer even op de i gezet. Begin juni gaat het voor Martijn Jasper (eigenaar van Puurvis) echt beginnen. De decorateur komt de winkel helemaal in Hollandse Nieuwe-stijl brengen en de eerste vangsten komen binnen in Scheveningen.

"Elke ochtend vanaf 1 juni ga ik eerst naar de haringgroothandel voordat ik naar de visafslag ga", vertelt Martijn. "Daar bekijk, keur en proef ik de haringvangsten en dat allemaal om 06.00 uur 's ochtends. En dan is het bijna 14 juni. Ik heb de juiste partij Hollandse Nieuwe gevonden. Ik denk dat mijn klanten deze heerlijk vinden. Mooi rond, vet, romig, mals en zilt. Het kan niet meer misgaan, het wordt weer een heerlijk haringjaar!"

"Zodra de Hollandse Nieuwe verkocht mag worden, komen daar wel de nodige zenuwen bij kijken", vervolgt Martijn. "Worden we dit jaar getest in de AD haringtest? We moeten constant scherp blijven; iedere haring moet perfect zijn. In juli komt een brief van het AD binnen. We zijn getest en hoe! We scoren op bijna alle punten een zeer goed en krijgen het cijfer 9."

Wilt u de heerlijke haring proeven? Puurvis aan de Damlaan 69 a in Leidschendam is van maandag tot en met zaterdag geopend van 09:00 tot 18:00 uur.

Uit de krant