De 21-jarige Leidschendamse werd na haar ontsnapping geinterviewd voor een televisieprogramma (archieffoto).
De 21-jarige Leidschendamse werd na haar ontsnapping geinterviewd voor een televisieprogramma (archieffoto).

Leidschendamse Syriëgangster vrijgelaten

Actueel 296 keer gelezen

Leidschendam - De 21-jarige Leidschendamse vrouw die vorig jaar werd aangehouden toen zij terugkeerde van een verblijf bij de terreurorganisatie IS en sindsdien vast zat, is vrij. De rechtbank in Rotterdam heeft haar voorlopige hechtenis vorige week geschorst.

Van de rechtbank mag de vrouw haar strafproces in vrijheid afwachten, onder een aantal strikte voorwaarden. Zo moet de 21-jarige vrouw een enkelband dragen en heeft zij huisarrest op een bepaald adres. Ook mag ze geen contact hebben met de pers, staat zij onder toezicht van de reclassering en moet zij behandelingen bij een psychiater ondergaan. De vrouw wordt nog wel verdacht van deelname aan een terroristische organisatie en voorbereidingshandelingen hiertoe en wordt hiervoor vervolgd. Het onderzoek hiernaar is afgerond. De inhoudelijke behandeling van haar strafproces begint op 12 oktober.

De vrouw reageerde geëmotioneerd op de bekendmaking van het OM en beloofde om zich aan alle voorwaarden te zullen houden. Haar advocaat had lange tijd geprobeerd om haar vrij te krijgen, maar in eerste instantie wilde het OM dat niet vanwege de mogelijkheid dat de Leidschendamse alleen maar was teruggekomen om hier in Nederland een terreurdaad te plegen. Daar gaat het OM nu echter niet meer van uit. De vrouw heeft bij monde van haar advocaat laten weten dat zij haar leven, weer wil oppakken. De advocaat verwacht dat zij uiteindelijk helemaal wordt vrijgesproken. Hij stelt dat verblijven in IS-gebied immers niet strafbaar is. Niet bekend is of de vrouw uiteindelijk weer naar Leidschendam terugkeert, of elders onderdak gaat zoeken.

De Leidschendamse reisde in 2015 samen met haar twee jonge kinderen en haar man, een Nederlandse Palestijn, naar oorlogsgebied in Syrië en Irak. Naar eigen zeggen wilde ze daar al snel weer weg. Haar vader wist haar met behulp van een ondergronds netwerk en een geldbedrag uit het kalifaat te krijgen. Bij terugkeer werd de vrouw aangehouden. Ze zat een jaar op de terroristenafdeling in Vught.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant