Hans de Raad en Tilly Zwartepoorte organiseren het Huygensfestival in het Huygenskwartier (tekst/foto: Inge Koot).
Hans de Raad en Tilly Zwartepoorte organiseren het Huygensfestival in het Huygenskwartier (tekst/foto: Inge Koot).

Genieten van klassieke muziek tijdens Huygensfestival

Actueel 695 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Het Huygensfestival is al voor het elfde jaar op rij hét klassieke muziekspektakel in Voorburg. Dit jaar niet eind mei zoals voorgaande jaren maar in het weekend van Open Monumentendag, 8, 9 en 10 september. "Wij denken dat deze twee evenementen elkaar versterken", zegt Tilly Zwartepoorte, al vele jaren bestuursvoorzitter van het Huygensfestival.

Door Inge Koot

Het is elk jaar weer een uitdaging om het festival te organiseren. Het festival moet financieel kloppen maar ook moeten er voldoende vrijwilligers beschikbaar zijn om een interessant festival van de grond te krijgen. Omdat Tilly het na tien jaar eigenlijk wel welletjes vindt is zij op zoek gegaan naar nieuwe bestuursleden. Dat is gelukt. Annet Weijermars heeft haar hulp aangeboden. Zij is betrokken bij St. Caecilia, Forum Hadriani en de drumschool in Voorburg en heeft een groot netwerk als het gaat om jeugdige musici. Nicolle Bleichrodt gaat zich onder andere bezighouden met de financiën.

Hans de Raad is aangetrokken als artistiek directeur van het festival. Vanuit zijn netwerk zijn er bij de komende editie bijzondere acts, als Kimiko Ishizaka, in de programmering opgenomen. Kimiko is een internationaal vermaard pianiste en vertolker van Bach- en Chopin. Zij speelt op zaterdag om 20:15 uur Die Kunst der Fuge van JS Bach in de Oude Kerk. "Dit is een soort try-out van haar voorstelling die zij ook in Hamburg en New York gaat vertolken", vertelt Hans de Raad trots.

Het nieuwe bestuur heeft ervoor gekozen het festival uitsluitend in het Huygenskwartier plaats te laten vinden. "Een andere beperking die wij onszelf hebben opgelegd is dat het alleen om muziek draait tijdens het festival dit jaar", vertelt Tilly. "Maar daarentegen zie je ook een verbreding. Wij werken samen met het Ondernemersfonds Huygenskwartier, de Stedenbanden, de muziekscholen Forum Hadriani en Sint Caecilia en de samenwerking met Open Monumentendag." Hans vult aan: "Het programma is een mix van solisten en gezelschappen, zowel amateur als professioneel, natuurlijk geïnspireerd op vader en zoon Huygens." Zo verzorgt het gezelschap Revolve de aftrap van het festival op vrijdagavond in de Franse Kerk. Zij staan voor muziek met invloeden uit alle stijlen in uitsluitend eigen composities. "Filosofische teksten omlijsten de muziek en belichten de verschillende kanten van het thema."

Bij verschillende winkels en horecagelegenheden vinden op zaterdag 9 september korte concerten plaats. Hoe dit programma in elkaar zit wordt gecommuniceerd via de facebookpagina van het Huygensfestival. Het Fagerhult gezelschap voert zaterdag 9 september van 17:00 tot 18:00 uur in de Franse Kerk de opera 'Op weg van Venetië naar Padua' uit. De opera staat onder leiding van de Voorburgse muziekdocente Julia Bronkhorst. Het Fagerhult gezelschap bestaat uit ervaren zangers, (oud)leerlingen van Julia Bronkhorst.

Op zaterdag vinden er masterclasses plaats voor jonge musici uit Leidschendam-Voorburg. Deze masterclasses vinden plaats in de Oude Kerk en worden verzorgd door drie leden van het Residentieorkest uit het ensemble Revolve. Op zondagmiddag zullen leden van de jeugdensembles het ingestudeerde repertoire ten gehore brengen. Dit is om 13.30 uur in de Oude Kerk. Daarna vindt er om 16.00 uur een uitvoering plaats van een concert door operaband The Cast.

Tilly Zwartepoorte draagt als huidige voorzitter van het Huygensfestival het stokje na dit festival over aan het nieuwe bestuur. "Ik ben bijzonder trots dat we met elkaar dit programma hebben kunnen samenstellen. Een programma met een mooie en interessante mix van klassieke muziek in een serieus jasje en met een knipoog. Klassieke muziek is niet iets waar je alleen maar in prachtige concertzalen en netjes gekleed naar moet luisteren. Van klassieke muziek kan je overal genieten."

Blijf op de hoogte van de programmering van het festival via facebook of via www.huygensfestival.net. Aanmelden voor voorstellingen kan via de website. Alle voorstellingen zijn gratis maar een vrijwillige donatie wordt op prijs gesteld.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant