Zuiderwijk opent zijn minibieb bij Schadeken 62 in Leidschendam.
Zuiderwijk opent zijn minibieb bij Schadeken 62 in Leidschendam.

Ieniemienie Frie Bieb 30e minibieb in gemeente

Actueel 1.049 keer gelezen

Leidschendam - Ze schieten bijna net als paddenstoelen uit de grond. Er zijn nu al méér dan 50.000 minibiebjes, verspreid over de hele wereld. Ook in Nederland zijn er sinds oktober 2016 al méér dan duizend geregistreerde mini-biebjes. En in Leidschendam-Voorburg nu al 30, want sinds maandag 21 augustus is onze gemeente namelijk weer een minibieb rijker; Ieniemienie Frie Bieb 't Lien is geopend door initiatiefnemer Jacques Zuiderwijk, op het pleintje bij Schadeken 62 in Leidschendam.

Het idee van een Little Free Library, een minibibliotheekje waar je gratis boeken kunt neerleggen en meenemen, ontstond in 2009. Het idee is simpel: als je een boek wilt lenen, haal je er een uit die je aanspreekt. En als je klaar bent, stop je 'm zelf weer terug. En natuurlijk kun je er zelf ook boeken die je leuk vindt in stoppen. Ze zijn in meer dan 80 landen te vinden en elke maand melden ongeveer 1.000 mensen een nieuw kastje aan, blijkt uit cijfers van de Little Free Library-organisatie.

Jacques Zuiderwijk ontdekte steeds vaker minibiebs en werd er zo enthousiast over dat hij er zelf eentje wilde beginnen. Hij vroeg er een voor zijn 58e verjaardag. Hij heeft er even op moeten wachten, maar zoon, kleinzoon, schoonzoon en dochter hebben eraan gezaagd, getimmerd, geschuurd en geverfd. Hij is erg trots op en heel blij met het resultaat. Hij kreeg van familie, vrienden, collega's en bekenden al een flinke voorraad boeken. De startcollectie is nu al meer dan 200 boeken. Een paal in beton in de voortuin, elektriciteit voor verlichting, mooie belettering, een bezoekersboekje, een facebookpagina: www.facebook.com/MinibiebLien, een briefje in de buurt in iedere brievenbus, een persbericht en nu maar hopen dat men zijn minibiebje weet te vinden.

Jacques: "Ik ben dol op lezen en wil graag anderen laten meegenieten. De minibieb is alle dagen, 24/7, open. Je kunt een boek uitzoeken en na het lezen terugbrengen, dus lenen. Ook mag je het boek houden als je een ander boek in de minibieb plaatst, dus ruilen. Zelfs een boek houden zonder ruilen mag; als er tenminste niet hele stapels tegelijk worden meegenomen.... Er moet wel genoeg keuze blijven voor andere leners. Het is het mooist als het zelfregulerend wordt; als het halen en brengen een beetje in evenwicht is...... en ik als minibiebbeheerder er weinig aan hoef te doen... Ik hoop met mijn minibieb voor volwassenen én kinderen veel leesplezier te kunnen bieden."

Alle boeken zijn van een bladwijzer voorzien én van 2 stempels op de achterkant van de kaft; eentje met adres- en facebookgegevens van de minibieb en eentje met de tekst dat de boeken niet voor de verkoop zijn, maar in een minibieb thuishoren. Jacques doet een oproep: "Hoeveel boeken heb jij in huis die je nooit meer zal lezen? Doneer ze aan een minibieb en geef je boeken een tweede leven" Er is een gastenboekje in zijn minibieb aanwezig, zodat er ook een handgeschreven reactie achtergelaten kan worden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant