Huygens' Hofwijck kon in mindere tijden gelukkig worden gered van de slopershamer (archieffoto: C. Steenbergh).
Huygens' Hofwijck kon in mindere tijden gelukkig worden gered van de slopershamer (archieffoto: C. Steenbergh).

Hofwijck viert 375-jarig bestaan

Actueel 973 keer gelezen

Voorburg - In 2017 is het precies 375 jaar geleden dat Constantijn Huygens zijn buitenplaats Hofwijck in gebruik nam. Dat wordt dit najaar feestelijk gevierd met een vijftal evenementen. De officiële aftrap is op 15 september, met de première van de film 'Met Constantijn Huygens naar Venetië' en de opening van de tentoonstelling De jaren 1913-1928. Hofwijck gered.

In 1620 reisde de jonge Constantijn Huygens naar Venetië, als secretaris van een diplomatieke missie. Die reis was voor hem een 'Grand Tour', hij maakte in Italië kennis met de kunst van de renaissance en van de antieke oudheid. Ook zag hij voor het eerst gebouwen van de beroemde architect Andrea Palladio. Diens wonderschone villa's inspireerden hem tot het ontwerpen en bouwen van zijn eigen huizen, aan het Plein in Den Haag en aan de Vliet bij Voorburg. Constantijn hield tijdens die reis een journaal bij. Met dat boek in de hand maakten medewerkers van Huygens' Hofwijck, 397 jaar later, de reis opnieuw. Zij reden over binnenwegen in Duitsland en Zwitserland, langs prachtige stadjes, door beeldschone landschappen en hoog over de oude Alpenpassen.

In Italië werden Verona, Vicenza, Padua en Venetië bezocht en er werd gefilmd op bijzondere locaties, zoals in het Teatro Olimpico in Vicenza en in de Villa Foscari, langs de Brenta. Het resultaat, een mooie film van 45 minuten, is vanaf 16 september gedurende openingstijdens van Hofwijck te zien in de Oudhollandse keuken. Enkele malen per week wordt hij, steeds om 11.00 uur, ook op een groot scherm vertoond in de Pronkzaal van Hofwijck. Reserveren voor deze speciale voorstellingen is verplicht, maar er is geen toeslag op de gewone entreeprijs. Met een Museumjaarkaart is de toegang gratis.

Hofwijck gered
In 1913 stond Hofwijck te koop. Met een sloopvergunning. Aan de verkoop waren geen voorwaarden verbonden, de koper kon met zijn nieuwe bezit doen wat hij wilde. De locatie aan de Vliet was in 1913 nog een vrij rustige plek. Het gevaar dat Constantijns huis zou moeten wijken voor chique villa's aan het water was daarom niet denkbeeldig. Het is te danken aan een kleine groep mensen dat Hofwijck dat lot bespaard bleef. Zij brachten het forse aankoopbedrag bij elkaar, restaureerden het huis en legden een stevig fundament voor de buitenplaats als museum. Hun samenwerking kreeg een formeel karakter in de Vereniging Hofwijck, die zij in 1914 oprichtten.

In 1928 sloten zijn hun 'project' af met de feestelijke opening van het Huygensmuseum Hofwijck. Aan die hectische jaren tussen 1913 en 1928, waarin het voortbestaan van Hofwijck aan een zijden draad hing, jaren waarin het ondanks een wereldoorlog en een economische recessie lukte om de buitenplaats weer een toekomst te geven, is een kleine maar interessante tentoonstelling gewijd. Meer informatie op www.hofwijck.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant