Wethouder De Ridder leest voor op de Zonnewijzer (foto: gemeente LDVB).
Wethouder De Ridder leest voor op de Zonnewijzer (foto: gemeente LDVB).

Extra aandacht voor laaggeletterdheid

Actueel 237 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Basisschool de Zonnewijzer heeft vorige week aan wethouder onderwijs Lia de Ridder laten zien welke initiatieven zij neemt op het gebied van leesonderwijs. Als afsluiting van het bezoek las de wethouder voor in een kleutergroep. Dit bezoek vond plaats in het kader van de Week van de Alfabetisering.

Uit onderzoek blijkt dat voorlezen een grote sleutel is in de verbetering van de taalontwikkeling. Door voorlezen wordt de woordenschat, het plezier in lezen en de sociale, emotionele en creatieve ontwikkeling van kinderen bevorderd. Hierdoor kan laaggeletterdheid worden voorkomen. Jan Bert Zweers, directeur basisschool de Zonnewijzer: "Op onze school besteden we uitgebreid aandacht aan leesonderwijs, onder meer door 'voor-koor-door-lezen' (voorlezen door leerkracht, samen hardop lezen 'in koor' en voorlezen door de leerling), 'mandjeslezen' (bakken met verschillende categorieën in de klas, zoals strips, gedichten, kinderkranten, tijdschriften en leesboeken) en 'leeskilometers maken'. De nadruk ligt vooral op het genieten van lezen. Je kunt soms zo heerlijk wegdromen in een boek!".

Wethouder de Ridder: "Taal is belangrijk. Goed kunnen lezen en schrijven heb je dagelijks nodig. 2,5 miljoen volwassenen in Nederland hebben moeite met lezen, schrijven en rekenen. In Leidschendam-Voorburg zijn dat wellicht 4.000 mensen. Wij willen hen helpen om daar wat aan te doen. De ervaring leert dat mensen die op latere leeftijd alsnog leren lezen meer zelfvertrouwen krijgen en beter in hun vel gaan zitten. En 55% van de laaggeletterden werkt, dus het zou mooi zijn als ook werkgevers een steentje willen bijdragen. Werkgevers die iets voor laaggeletterden in hun bedrijf willen doen kunnen contact opnemen via rjjongejan@lv.nl".

Heeft u een buurvrouw, kennis of vriend waarvan u denkt dat die wel hulp met taal, lezen en schrijven kan gebruiken? Help ze dan de weg te vinden naar het Taalhuis. Hier kunt u zich ook aanmelden als taalvrijwilliger. In 2016 heeft de Bibliotheek aan de Vliet met ondersteuning van de gemeente een Taalhuis opgericht. Hier kan iedereen terecht voor advies en/of ondersteuning op het gebied van taal. Tot nu toe zijn er 600 mensen geholpen bij het verder ontwikkelen van hun taal. Meer info op https://www.bibliotheekaandevliet.nl/leven-lang-leren/taalhuis.html.

Taalvisite richt zich op het verkleinen van taalachterstand bij kinderen tussen de 2 en 12 jaar door de woordenschat en het begrijpend leesniveau te vergroten. Vrijwilligers gaan gedurende vijftien weken één uur per week langs bij een gezin. Zij lezen de kinderen voor en doen taalspelletjes en oefeningen met ze. Ook de ouders worden bewust gemaakt hoe belangrijk lezen voor de taalontwikkeling is en tevens begeleid om het voorleesritueel in het gezin te behouden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant