Afbeelding
WIE IS

Wie is.. Jolanda Zuydgeest?

Actueel 785 keer gelezen

Voorburg - Jolanda Zuydgeest groeide in de Oranjelust in Voorburg op als een van de negen kinderen van de familie Prins, bekend van de zuivelhandel. Zelf woonde zij vervolgens met haar man Alex in het Zeeheldenkwartier in Leidschendam, korte tijd in Leidschenveen en inmiddels alweer een jaar of 14 aan het Park Sijtwende in Voorburg.

Door Dick Janssen

Zittend in de huiskamer met schitterend zicht op het naastgelegen park doet Jolanda haar verhaal. Eigenlijk werkte zij eerst op kantoor, maar omdat zij erg actief was op de St. Maartenschool in Voorburg, waar zij drie dochters op had zitten, werd zij gevraagd of het niet wat voor haar was om onderwijsassistente te worden op school. Daar heeft zij toen een cursus voor gevolgd en is op die school aan de slag gegaan. In de avonduren is ze de PABO gaan volgen en inmiddels is zij al weer een jaar of vijftien leerkracht in kleutergroep Olifant van de St. Maartensschool.
Van jongs af aan was zij eigenlijk al dol op schrijven. Ze volgde daarom meerdere cursussen als creatief schrijven, boekschrijven en roman schrijven. Zij gaf ook vijf traktatieboekjes uit, samen met vriendin Corry van den Bos die de tekeningen en puzzels verzorgde. Samen verzorgen zij ook al zo'n 14 jaar vakantiedoeboekjes voor supermarkt Hoogvliet. Daarin schrijft ze bijvoorbeeld een verhaal over de door haar verzonnen Verry Voordelig, een winkelwagentje dat allerlei avonturen beleeft. Ongeveer een half jaar lang maakten Jolanda en Corry zelfs een kinderpagina in de Leidschendamse editie van Het Krantje.

Door mee te doen aan schrijfwedstrijden werden enkele verhalen van Jolanda in verhalenbundels gepubliceerd en kwam zij in contact met Elly Godijn van Godijn Publishing in Hoorn. Hoewel het schrijven van kinderverhalen eigenlijk haar passie is, kon zij dankzij het winnen van een schrijfwedstrijd vorig jaar een thriller schrijven, haar debuutroman 'Angst regeert De Vulpen'. Deze roman speelt zich af in het onderwijs. Basisschool De Vulpen krijgt een nieuwe directeur, Katja Poot, onder haar leiding gaat het roer om. Teamleden hebben er moeite mee, twijfelen aan haar deskundigheid en als ook ouders in verzet komen, krijgt Katja het advies om op te stappen. Maar zij is nog lang niet klaar met De Vulpen. Op deze debuutroman kreeg Jolanda veel goede reacties.

Toen zij vervolgens tijdens een schrijfweekend haar ervaringen op papier zette over de zorg voor haar moeder, was het idee geboren voor een nieuw boek. Dit boek komt in december uit met als titel 'Een Gouden Gezin, hoe mantelzorg kapot maakt wat je lief is.' Het gaat om haar ervaringen met de zorg voor haar moeder, gedurende de laatste twee jaar van haar leven. "Mijn moeder werd depressief en probeerde zichzelf van het leven te beroven", vertelt Jolanda. "'Terwijl wij haar nog zo graag gelukkig hadden gezien." Met de zorg nam ook de spanning binnen het gezin van negen kinderen toe. Hulp van buiten kwam moeizaam op gang omdat er immers 9 kinderen waren die toch wel voor haar konden zorgen? Het kwam zelfs zover dat de druk van de mantelzorg een breuk in de familie veroorzaakte. Het boek van Jolanda wordt op 9 december gelanceerd.

Inmiddels is Jolanda wel aardig bekend in de gemeente en anders haar hondje Knofje wel. In de columns die zij schrijft voor het wijkblad van Damsigt verhaalt zij namelijk onder meer over hetgeen zij meemaakt bij het uitlaten van dit hondje, een kleine Maltezer. "Iedereen kent haar, zelfs mensen die ik zelf niet ken", lacht de Voorburgse.

Jolanda's grote droom is om zich wat meer op het schrijven toe te kunnen gaan leggen zodat zij iets minder op school hoeft te werken. Daar komt ook haar 'kinderboekenwens' weer naar boven. ´"Ik zou graag nog een Pietje Bell-achtig boek willen schrijven", laat zij weten. "Maar op dit moment is het gewoon een heerlijke hobby."

Uit de krant