Paul Zuidgeest, Martijn van Kooten, Nadine Stemerdink, Rob Gussekloo, Rene Priem en Leo Hendriks tonen de bronzen award die zij ontvingen bij de uitreiking van de 'Groenste Stad van Nederland' (foto: gemeente LDVB).
Paul Zuidgeest, Martijn van Kooten, Nadine Stemerdink, Rob Gussekloo, Rene Priem en Leo Hendriks tonen de bronzen award die zij ontvingen bij de uitreiking van de 'Groenste Stad van Nederland' (foto: gemeente LDVB).

Leidschendam-Voorburg niet de groenste stad

Actueel 648 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Helaas geen titel 'Groenste Stad van Nederland' voor Leidschendam-Voorburg. Deze eer is naar de gemeente Den Haag gegaan. Het zilver was voor Waalwijk en Leidschendam-Voorburg moest het met brons doen.

Door Inge Koot

"Het was best even een kater", beaamt wethouder Nadine Stemerdink. "Maar uit het juryrapport blijkt dat we het toch goed voor elkaar hebben in Leidschendam-Voorburg. Ik ben dan ook oprecht trots op de ambtelijke organisatie, handhaving, Stadsbeheer, ruimtelijke ordening en iedereen die zijn steentje heeft bijgedragen aan deze competitie. Zij laten de gemeente schitteren, of we nu wel of geen Entente Florale hebben."

Leidschendam-Voorburg heeft dit jaar meegedaan aan de strijd om de titel 'Groenste Stad van Nederland.' In een tweewekelijkse rubriek heeft het Krantje toegeleefd naar het moment dat de jury op 20 september, op Nationale Groendag, de winnaar van de competitie bekend maakte. Hiermee vraagt de stichting aandacht voor het belang van groen bij overheden, ondernemers en inwoners. Het gaat niet alleen om het groen in de gemeente maar ook om visuele en ruimtelijke kwaliteit, cultuurhistorisch erfgoed, cultuurgroen en buiteninrichting, natuur en landschap, recreatie en toerisme en duurzaamheid en milieu. Bij de beoordeling wordt bij elk van deze groepen gekeken naar gemeentelijke visie, beleid, ontwerp, beheer, onderhoud, communicatie en participatie. Deelname aan de Nationale Groencompetitie is volgens Rob Gussekloo, hoofd Stadsbeheer, goed om landelijke bekendheid te krijgen als groene woongemeente. "Maar voor het bestuur van de gemeente is het ook interessant. We zijn twee jaar geleden al begonnen met het uitzetten van lijnen op weg naar de competitie. Het heeft een prachtige beleidssamenvatting opgeleverd. Dit is een mooi uitgangspunt voor de komende vier jaar."

Op meerdere gebieden heeft de aanmelding voor de groencompetitie iets opgeleverd. Zo is er op het gebied van participatie de afgelopen jaren al veel gebeurd in Leidschendam-Voorburg. Kinderen en ouders worden bijvoorbeeld betrokken bij het ontwerpen van een speeltuin. Stadstuin Rusthout is ook zo'n mooi voorbeeld van bewonersparticipatie. Deze tuin wordt volledig door vrijwilligers beheerd. Maar ook het groene schoolplein van basisschool de Parachute in Voorburg is op initiatief van ouders tot stand gekomen.

"Als ik meedoe aan een wedstrijd dan wil ik ook winnen. Ik ben eigenlijk een slechte verliezer" vertelt Stemerdink lachend. "Maar uit het rapport blijkt dat wij het als gemeente eigenlijk heel goed doen. Zo sprak onze ruimtelijke visie op bouwplannen de jury erg aan. Wat de jury ook opvallend vond op het gebied van duurzaamheid was het gebruik van elektrisch gereedschap door Stadsbeheer. En zij waren erg te spreken over de wijze waarop wij communiceren met de inwoners." Ook kwam er een aantal aanbevelingen uit het rapport naar voren. "Daar hebben wij het ook voor gedaan", aldus Gussekloo. "Een groep deskundigen bekijkt je gemeente en komt met vakkundige tips waar wij wat aan hebben." Een daarvan is de verbinding tussen de grote ruimtelijke zones, zoals de spoorzone, Loo-zone en Vlietzone, die beter aan moeten sluiten op de wijken. Er zouden meer kleuraccenten aangebracht moeten worden in de bloembakken en er moet meer gebruik worden gemaakt van duurzame materialen in de openbare ruimte."

De gemeente sleepte wel een mooi certificaat binnen. Het certificaat bijzondere waardering voor Ruimtelijke Visie en Kwaliteit was bestemd voor Leidschendam-Voorburg omdat zij in plaats van in het buitengebied te gaan bouwen, de omvorming van kantoorgebouwen tot woningen bevordert. "Al met al zijn wij trots op wat wij als gemeente de afgelopen jaren voor elkaar hebben gekregen en daarom hadden wij ongeacht het resultaat afgelopen donderdag een borrel klaar staan voor alle organisaties en medewerkers die zich de afgelopen jaren hebben ingezet voor de gemeente. We hebben met zijn allen geproost op het mooie resultaat."

Uit de krant