Afbeelding
WIE IS

Wie is Lisa van Nispen-Neumann Jensen?

Actueel 807 keer gelezen

Leidschendam - Lisa van Nispen-Neumann Jensen is Deense van geboorte, maar woont al zo'n 40 jaar in Leidschendam. Ze kwam op haar 25e naar Nederland met en voor de man waar zij ook mee getrouwd is. Zij kregen hier twee kinderen: zoon Jeroen, die in Leidschendam woont, en dochter Floor, die in Voorburg woont en ook schildert.

In Denemarken volgde Lisa een verpleegkundige opleiding en zij wilde graag in een ziekenhuis in het buitenland aan het werk. Al snel kon zij in Leiden aan de slag bij het LUMC, als operatie-assistente. Zij heeft daarna nog jarenlang in de verpleging gewerkt.

Van kinds af aan, zolang zij zich kan herinneren, tekent en schildert Lisa. Zij maakte eerst aquarellen, maar heeft zich nu vooral toegelegd op werken in acrylverf. Zij laat zich inspireren door zowel het impressionisme, als door de abstracte schilderkunst. "Van het abstracte vind ik leuk dat je je fantasie kan gebruiken als je je voorstelt wat het nu precies is. Sommige mensen zien er geheel iets anders in dan ikzelf." Ook kleurrijke landschappen wil Lisa graag schilderen, maar portretten zijn niet echt haar ding.

Haar eerste expositie was in het atrium van het Stadhuis in Den Haag met de vereniging International Womenscontact. Daarna exposeerde zij op nog een aantal andere locaties. Af en toe verkoopt zij wel wat werken, maar van veel schilderijen kan ze eigenlijk geen afscheid nemen. De zolder staat er inmiddels vol mee. "Binnenkort volgt wel een verkoopexpositie met het International Womenscontact in Studio 22 in Den Haag. Dan hoop ik een aantal werken die ik wel kwijt wil, te kunnen verkopen zodat ik weer wat ruimte op zolder krijg."

Lisa deed ooit mee met een wedstrijd van winkelcentrum Leidsenhage. Zij maakte een schilderij van een stuk van de Vliet, met daarop ook het sluiscomplex. Haar werk was een van de schilderijen die uitverkoren werden op een groot doek op de zijkant van parkeergarage Leidsenhage opgehangen te worden. "Ieder keer als je erlangs kwam zag je het, dat was wel leuk," zegt Lisa. Ook won Lisa een keer 1.000 euro bij de Lenteprijs van het AD Haagsche Courant.

"Met dat geld heb ik ezels, doeken en verf aangeschaft en ben ik 2010 als vrijwilliger de schildercursus in wijkgebouw De Blauwe Tram in Leidschendam gestart. Daarvoor had Lisa ook al schilderles gegeven bij de herensociëteit in verzorgingscentrum Rustoord te Voorburg. De schildercursus heeft 'Schilderen met gevoel." Je legt je hele gevoel in zo'n werk", legt Lisa uit. "Ik kan ook aan het werk van mijn cursisten zien of zij problemen hebben, of zij somber of chaotisch zijn, of heel perfectionistisch." Begonnen met drie dames, heeft Lisa nu op dinsdagmiddag en woensdagmorgen een vaste groep van zo'n elf personen, waaronder een paar heren. "Sommige schilderen al jaren bij me. We hebben verder geen thema; we schilderen van alles: van portretten, tot landschappen, tot abstract."

"Het is een heel hechte en gezellige club", laat Lisa weten. "Het is niet binnenkomen, schilderen en wegwezen. Er wordt gepraat en er is een half uurtje pauze tussendoor. Dan wordt ook altijd aandacht besteed aan verjaardagen en andere gebeurtenissen. Er wordt gelachen en gehuild. We hebben verder geen thema; we schilderen van alles: van portretten, tot landschappen, tot abstract. We doen daarnaast regelmatig uitstapjes. Zo gaan we ieder jaar naar de Kunstbeurs in Amsterdam. We hebben ook zelfs een gezamenlijke groepsapp."

Naast het schilderen is Lisa ook een fanatiek danseres. "Vanaf mijn 28e dans ik klassiek ballet. Dat doe ik wekelijks bij de Dans- en Balletschool Leidschendam van Door Laverman. Dat is eigenlijk mijn tweede passie naast schilderen." Zij heeft ook inmiddels al aan vele uitvoeringen deelgenomen." Je moet toch lekker bezig blijven", lacht zij.

Wie schilderlessen wil volgen bij Lisa van Nispen, kan zich aanmelden via tel. 06-52232166.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant