Corry Kusters en Hozam Amedi (r.) van Knitted Knockers (foto: pr).
Corry Kusters en Hozam Amedi (r.) van Knitted Knockers (foto: pr).

Breisters borstprotheses gezocht

Actueel 800 keer gelezen

Leidschendam - Knitted Knockers (Breiborsten) zoekt breisters en haaksters. Hozan Amedi, borstkankeroverlevende, vluchtelinge, moeder van twee kinderen en inwoner van Leidschendam, zet zich in om gratis borstprotheses te breien en haken voor haar thuisland Koerdistan, Leidschendam, Den Haag en omgeving.

Hozan onderhoud contact met haar thuisland via de internationale organisatie Hewar in Koerdistan. De boezems voor de Koerdische vrouwen die een amputatie hebben ondergaan vinden zo hun weg naar Iran. In dit land zijn geen protheses verkrijgbaar en moeten de vrouwen zich behelpen met watten, sokken e.d. "Wat is het fijn om zo'n simpel breiwerkje gratis aan te kunnen bieden aan een medevrouw", aldus Corrie Kusters van Knitted Knockers Nederland, die Hozan helpt bij het opzetten van de plaatselijke afdeling. Om dit initiatief goed in de steigers te zetten is steun nodig: u kunt mee breien, mee haken, garen doneren en geld doneren. Hoe meer vrouwen meewerken hoe beter dan blijven de verzendkosten beperkt en kan persoonlijke aandacht gegeven worden.

De gebreide en gehaakte protheses zijn een goede vervanging voor de siliconenprotheses. Voordelen van de katoenen protheses zijn dat ze licht zijn, goed ademen, niet plakken, niet gaan stinken in de zon, wasbaar zijn en vrijwel direct na de operatie te dragen. Er zullen ook deelprotheses gemaakt worden voor vrouwen met een gedeeltelijke amputatie. Een borst cadeau geven en krijgen is een bijzondere omarming: het geeft de draagster weer moed en zelfvertrouwen en de geefster een goed gevoel om iets voor haar medevrouw te kunnen betekenen, het verbindt. "Dus meld je aan en doe gezellig mee. Oktober is borstkanker maand dus een mooie timing denk ik om in Leidschendam te gaan beginnen", vindt Hozam Amedi.

Knitted Knockers is een wereldwijde vrijwilligersorganisatie en Knitted Knockers Nederland is een spontaan initiatief van Corry Kusters en Lies Koster uit Oldenzaal. "Wij willen een netwerk van vrouwen op de kaart te zetten die borsten breien voor een andere vrouw", aldus Kusters. "Iedere locatie in Nederland is zelfstandig. Het is geen stichting of andere organisatie, iedereen is vrij om mee te doen en de boezems zijn altijd gratis. We maken hele mooi boezems, leveren snel en geven heel persoonlijk aandacht en advies. En dat alles vrijwillig. Hozan krijgt op mijn website een bestelpagina waar Leidschendam en Den Haag kunnen bestellen. We hopen veel plaatselijke breisters te vinden die meehelpen om voor hun omgeving en/of voor Iran te breien en natuurlijk gelijk ook vrouwen te bereiken die een prothese willen bestellen.

Meer informatie via e-mail: hozan30@hotmail.nl. Bestellingen en meer info ook bij www.knittedknockers.nl, of facebook (knittedknockers).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant