'Kom kijken, kom delen – wij spelen!' is het credo van Theater Boven Water (foto: pr).
'Kom kijken, kom delen – wij spelen!' is het credo van Theater Boven Water (foto: pr).

Speciale theateravond 'Vluchteling' in Theater Ludens

Actueel 380 keer gelezen

Voorburg - In Theater Ludens in Voorburg zal op donderdagavond 12 oktober een bijzondere theatervoorstelling plaatsvinden in Voorburg, verzorgd door 'Theater Boven Water'. Het betreft een speciale voorstelling, die in het teken staat van onze 'nieuwe buren' in Leidschendam-Voorburg. Het publiek zorgt voor input en het theatergezelschap speelt de verhalen al improviserend terug.

Het theatergezelschap stelt vragen en geeft een aantal mensen uit het publiek de gelegenheid om een gebeurtenis of ervaring op het podium te delen, die verband houdt met het thema 'vluchteling'. Dit gebeurt in een kort interview met de 'spelleider'.

Hoe is het om gevlucht te zijn? Hoe is het om in een samenleving terecht te komen met heel andere normen, waarden en omgangsvormen en waar je de taal niet kent? Hoe is het als Nederlandse inwoner van Leidschendam-Voorburg om nieuwe buren te krijgen vanuit een andere cultuur? Wat kom je tegen als je probeert nieuwkomers te helpen integreren in onze samenleving? Er zijn tolken Arabisch en Tigrinha aanwezig, om de verhalen te vertalen. Direct daarna spelen acteurs en muzikanten terug wat er verteld is, waarbij respect voor de verteller en het vertelde het uitgangspunt blijft. Muziek en theater maken de essentie zichtbaar, hoorbaar en voelbaar.

De organisatie van deze avond ligt in handen van Peter van Vliet (directeur van Theater Ludens) en Harriet Marseille. Zij hebben na de succesvolle 'Welkom Hier' manifestatie, die dit voorjaar zoveel mensen naar de Oude Kerk in Voorburg bracht en voor een warm gevoel van welkom en verbondenheid zorgde, nagedacht over een passend vervolg. Peter van Vliet: "Sinds een jaar wordt er iedere twee weken op donderdagmiddag Taalcafé gehouden in Theater Ludens. Hier komen Nederlanders en nieuwkomers bijeen om elkaar te ontmoeten en Nederlands te spreken. Vanuit het Taalcafé willen we ook een aantal specials invullen, en de theateravond op 12 oktober is daar een van. We hebben gulle subsidiegevers gevonden die deze avond mogelijk maken: Wij doen mee, Vlietwensen en Inner Wheel. We hopen op een volle zaal waarin ruimte is voor verschillende meningen, maar waarbij respect voor elkaar de boventoon voert. Het belooft een interessante avond te worden!"

Harriet Marseille: "Ik ben een aantal keer naar een voorstelling van Theater Boven Water geweest, en heb ook weleens mijn verhaal op het podium mogen delen. Het is erg leuk om je verhaal teruggespeeld te zien. Er zit humor in, en de emotie wordt uitvergroot. Het roept een lach en een traan op bij het publiek, en vooral ook herkenning. Door de verhalen teruggespeeld te zien, voelen we ons sterker met elkaar verbonden. We leren elkaar begrijpen en leven mee met elkaars angst, zorgen, verdriet en plezier. Wie niet op het podium wil komen om een verhaal te delen, hoeft zich geen zorgen te maken: er is uiteraard slechts beperkt plek voor inbrengers, en het delen van verhalen gebeurt ook geheel op vrijwillige basis."

'Kom kijken, kom delen – wij spelen!' is het credo van Theater Boven Water. De avond begint om 20.00 uur, en de foyer is al om 19.00 open voor een informeel samenzijn. Er zal tussentijds een pauze zijn, en rond 22.00 uur wordt de voorstelling beëindigd. Wie wil, is van harte uitgenodigd na afloop nog even na te praten bij een drankje. De voorstelling is bedoeld voor volwassenen en voor kinderen/jongeren vanaf 10 jaar. Zowel nieuwkomers (vluchtelingen/statushouders) als vrijwilligers die zich inzetten, als mensen die nog niet bekend zijn met vluchtelingen en wellicht meer over hen willen weten (of hun zorgen willen delen) zijn van harte welkom.

Kaartjes worden verkocht voor € 5,- via www.theaterludens.nl, en voor statushouders is er een aantal vrijkaartjes beschikbaar (inclusief 2 consumptiebonnen). Wie hiervoor in aanmerking wil komen, kan contact opnemen met Harriet Marseille via harriet@lelievita.nl. En wie wil helpen met vervoer door als vrijwilliger nieuwkomers op te halen, kan ook met haar contact opnemen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant