Grote uitslaande brand in de kwekerij te Stompwijk (foto: Rene Hendriks/Regio15.nl).
Grote uitslaande brand in de kwekerij te Stompwijk (foto: Rene Hendriks/Regio15.nl).

Drugslab ontdekt bij brand kassencomplex Stompwijk

Actueel 2.034 keer gelezen

Stompwijk - In de bedrijfshal van een kassencomplex aan de Huysitterweg in Stompwijk is gisteravond een grote brand uitgebroken. Niemand raakte gewond, maar de hal van de potplantenkwekerij en een groot deel van het dak van de werkruimte raakten zwaar beschadigd. Bij de nacontrole van de brand ontdekken brandweer en politie vaten met chemicaliën die gebruikt kunnen worden voor de productie van synthetische drugs. De politie startte direct een onderzoek.

De brand ontstond door onbekende oorzaak in de bedrijfshal. Omdat zich daar een gasleiding bevond, was sprake van een felle bijna niet te blussen brand. De brandweer beperkte zich aanvankelijk dan ook tot het isoleren van de brandhaard om te voorkomen dat naastgelegen delen van het complex zouden vlamvatten.

Nadat het gas was afgesloten kon het vuur vrij snel worden bedwongen. Toen was een deel van het dak van de hal al in vlammen opgegaan. Gezien de aard van de dakplaten bestond het vermoeden dat er mogelijk asbest was vrijgekomen bij de brand.

Woordvoerder Tom Kieviet van de brandweer Leidschendam-Voorburg gaf echter aan dat de verspreiding van de eventuele asbestdeeltjes zich waarschijnlijk had beperkt tot het kassencomplex zelf. Vanmorgen was hem nog niet bekend of er daadwerkelijk sprake was van asbest; dat moest laboratoriumonderzoek nog uitwijzen. "Mocht daar echter sprake van zijn en is de verspreiding van de deeltjes beperkt gebleven tot het bedrijfscomplex, dan zal de eigenaar van het bedrijf zelf actie moeten ondernemen", geeft hij aan.

Heeft er echter ook verspreiding van asbest plaatsgevonden over de belendende percelen, dan zal de gemeente de regie (deels) overnemen, is zijn verwachting.

UPDATE Nadat de brand geblust was, ontdekten brandweer en politie een ruimte waarin de vaten met chemicaliën stonden. De Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen ruimen vandaag de vaten met chemicaliën op en forensische rechercheurs doen uitgebreid onderzoek naar sporen. De recherche onderzoekt de zaak.

UPDATE2 Gebleken is dat het inderdaad een amfetaminelab betrof, dat is aangetroffen in het complex. De Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen ruimde donderdag 5 oktober de vaten met chemicaliën op en forensische rechercheurs deden uitgebreid onderzoek naar sporen. Het strafrechtelijk onderzoek naar verdachten is nog in volle gang. Er zijn vooralsnog geen aanhoudingen verricht.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant