Afbeelding
WIE IS

Wie is Karin Joustra?

Actueel 1.266 keer gelezen

Voorburg - Een bezig baasje die Karin Joustra. Nog maar een paar jaar actief in de wijkvereniging Damsigt, heeft zij al heel wat activiteiten in de wijk ontplooid en nog altijd lijkt ze niet te stoppen. "Ik neem weleens wat te veel hooi op mijn vork", realiseert zij zich.

Karin Joustra woont samen met haar twee dochters ongeveer 15 jaar in Damsigt. Zij verzorgt van huis uit de administratie voor een groothandel. Toen degene die het wijkblad De Wijkwijzer maakte ermee ophield, werd zij daarvoor benaderd. Zonder ook maar enige ervaring in die richting, maar wel heel handig op de computer, lukte het haar om die taak over te nemen. Ze verzorgt de redactie, maakt het fullcolour blad – dat vier keer per jaar verschijnt met een oplage van maar liefst 2.200 exemplaren - helemaal op en zorgt dat die gedrukt wordt. Al is dit wel het laatste jaar. Het wordt te duur en waarschijnlijk komt er een digitale nieuwsbief voor in de plaats.

De koffieochtend in De Boot is een succesvol project dat is opgezet door Karin. Op woensdag tussen 10 en 12 uur kunnen buurtbewoners in het wijkcentrum aan de Duivesteijnstraat 22 in Voorburg voor 1 euro gezellig in een ongedwongen sfeer koffie/thee/sap komen drinken met iets lekkers. "Je staat ervan te kijken hoeveel eenzame mensen er zijn, ook in onze wijk. Met die koffieochtend willen we de mensen uit huis krijgen die bijna nooit meer weggaan. En dat is – mede dankzij al onze vrijwilligers - best geslaagd, want we hebben iedere woensdagochtend een gezellige club van een mannetje of 17." Om een gezellige huiskamersfeer te creëren liggen er kleedjes op de tafels, met daarop een plantje en wordt er koffie/thee gedronken uit ouderwetse koffiekopjes. "Die heb ik gewoon bij de kringloop gehaald", zegt Karin. "Verder zijn er regelmatig extra activiteiten, maar je hoeft niet altijd wat te doen. Soms is gewoon gezellig een ochtendje kletsen ook genoeg. Pas hebben wij de 80e verjaardag van een van onze vaste bezoekers gevierd en ik heb nog nooit iemand zo zien stralen. Als iemand ziek of onverwacht afwezig is, bellen we altijd even en sturen we een kaartje. En binnenkort organiseren we op een zondag een lunch, die volledig wordt gesponsord door de Albert Heyn Leidsenhage. Daar is echt behoefte aan want vooral de zondag is voor heel veel ouderen een rotdag."

Karin is bestuurslid communicatie van de wijkvereniging. Naast de Wijkwijzer verzorgt zij ook de website. Daarnaast doet zij aanvragen voor evenementensubsidie bij de gemeente en fondsen. Het lukte haar om van Vlietwensen subsidie te krijgen voor een Vlietvaart met ouderen vanuit de koffiesoos De Boot, tot nu toe het hoogtepunt in het bestaan van de soos. En ook voor de Burendag onlangs in Park Sijtwende wist zij een bijdrage los te peuteren. Deze dag, die werd georganiseerd in samenwerking met het Oranjecomité Damsigt, Scouting Orion en de gemeente, was een groot succes. "We vonden dat het park eens positief in de belangstelling moest komen na al die negatieve verhalen in de media." Op 31 oktober wordt er - voor de derde keer - weer Halloween gevierd in de wijk en Karin is er druk mee. "Het wijkgebouw wordt dan een griezelig spookhuis."

Verder is Karin coördinator van het Buurtpreventieteam Damsigt. Dat team is 2,5 jaar geleden door haar samen met de overbuurvrouw opgericht. Dit team is met 37 personen nu één van de grootste van de gemeente.

Met ingang van 1 januari stapt Karin echter uit het bestuur van de wijkvereniging. "Niet dat ik stop als vrijwilliger of zo, maar ik hou niet van vergaderen. Ik ben meer van het doorpakken. Als ons wijkgebouw straks verbouwd is en we er meer dagdelen terecht kunnen, wil ik zelfs nog meer gaan organiseren. Niet alleen voor ouderen, maar ook voor jeugd en jongeren."

De wijkvereniging Damsigt is dus nog lang niet van Karin af.

Mail voor meer informatie, of om je aan te melden als vrijwilliger voor de koffieochtend of het buurtpreventietam naar:
karinjoustra18@gmail.com.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant