Het Politiek Sportcafé onder leiding van Frits Wester was het eerste debat in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar (tekst: Inge Koot; foto: Michel Groen).
Het Politiek Sportcafé onder leiding van Frits Wester was het eerste debat in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar (tekst: Inge Koot; foto: Michel Groen).

Politiek Sportcafé eerste debat in aanloop naar verkiezingen

Actueel 341 keer gelezen

Leidschendam-Vooburg - Het eerste debat in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 stond in het teken van sport en bewegen. Dit onderwerp was geen aanleiding voor vuurwerk in het raadhuis in Leidschendam tijdens het goedbezochte Politiek Sportcafé op woensdag 4 oktober. Meer sportmogelijkheden op straat, tijdelijke huisvesting voor de Voorburgse Rugbyclub aan de Star en per inwoner meer aan sport besteden, zijn opvallende uitspraken die wellicht terugkomen in de verschillende verkiezingsprogramma's.

Het debat werd geleid door RTL4 verslaggever Frits Wester. Op zijn eigen wijze, met af en toe een sneer naar de politici en een uitstapje van het tijdsschema, leidde hij het debat. Het bleef de gehele avond echter een wat matte discussie. Want welke politieke partij is nou geen voorstander van meer sport en bewegen binnen de gemeente?

Uit onderzoek blijkt dat de gemeente Leidschendam-Voorburg beduidend minder geld uitgeeft aan sport en bewegen per inwoner per jaar (€ 51,-) dan gemiddeld in Nederland (€ 67,-). Uit de zaal kwam de vraag waarom er niet meer gedaan wordt aan preventie van achterstand in bewegen. "Geef de gymleraren een signaleringsfunctie." Een goed idee, vindt Astrid van Eekelen (VVD). "Een gymleraar kan heel goed signaleren of een leerling te weinig beweegt en daar last van heeft. Maar we moeten die gymleraar wel de mogelijkheid geven dit in gang te zetten", aldus van Eekelen. "Daar gaan wij niet over", reageert Peter van Dolen (D66). "Wij moeten niet de opvoeding van ouders willen overnemen." Wel zijn de politici het erover eens dat sporten in de buiten ruimte en mooie speelplekken voor kinderen van essentieel belang zijn. "Creëer nog meer mogelijkheden om met elkaar te sporten", stelt Delroy Blokland (PvdA). "In nieuw te bouwen wijken moeten we hiermee al rekening houden."

Een heikel punt in de wereld van de sportverenigingen is de druk die ligt op vrijwilligers. "Sommige verenigingen zijn meer sportbedrijven", vindt Henry Steffens van voetbalvereniging RKAVV. "Er wordt zoveel gevraagd van deze vrijwilligers. De gemeente mag hier best meer ondersteuning bieden." Onlangs stelde voetbalvereniging Forum Sport een verenigingsmanager aan om de dagelijkse gang van zaken van deze grote vereniging in goede banen te leiden. "Eigenlijk moet er vanuit de gemeente een sportmanager worden aangesteld die verenigingen professioneel ondersteunt."

Sportparken die overdag leeg staan moeten beter benut worden wat inkomsten voor de vereniging genereert. "Je ziet dat steeds meer sportverenigingen initiatieven ontplooien en van hun sportclub een buurthuis van de toekomst willen maken met bijvoorbeeld kinderopvang, naschoolse opvang en beweegactiviteiten voor ouderen", zegt Astrid van Eekelen. "De VVD wil met de sportverenigingen in gesprek om te kijken wat zij nodig hebben om dit verder te ontwikkelen en te realiseren." Dre Veelenturf (CDA) staat ook achter het idee van een sportmanager. "Wij moeten keuzes durven maken. Laten we zo'n sportmanager aanstellen. Zeker als we willen dat sportvelden en kantines ook overdag gebruikt gaan worden."

PvdA'er Blokland geeft aan dat de gemeente de afgelopen periode best veel bereikt heeft op sportgebied. "Er is een nieuw zwembad geopend, er wordt een turnhal gebouwd, steeds meer clubs krijgen kunstgrasvelden. Er is een sportstrippenkaart ingevoerd en er is een sportvisie en strategisch actieplan opgesteld." Maar we moeten met de sportverenigingen aan tafel blijven zitten en zorgen voor een langetermijnvisie."

Voor de Voorburgse Rugby Club gaat het echter nog om het oplossen van een accommodatieprobleem op de korte termijn. Momenteel huizen zij in bij de Voorburgse Cricketvereniging, maar dat is verre van ideaal. Astrid van Eekelen lancert een idee. "De woningbouw op De Star laat voorlopig nog op zich wachten vanwege allerlei milieuvraagstukken. Het is een goede locatie om de rugbyclub tijdelijk een paar jaar te huisvesten." Bij de eerstvolgende raadsvergadering dient de VVD hiertoe een motie in.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant