Uit de peiling van het CDA blijkt dat ruim de helft van de inwoners in het Damcentrum en de Rietvink de gemeente moeilijk in of uit komen.
Uit de peiling van het CDA blijkt dat ruim de helft van de inwoners in het Damcentrum en de Rietvink de gemeente moeilijk in of uit komen.

CDA: 'Bereikbaarheid gemeente verslechterd'

Actueel 445 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - De bereikbaarheid van de gemeente Leidschendam-Voorburg is de laatste paar jaar verslechterd, aldus de helft van de respondenten. Slechts 7 procent vindt de bereikbaarheid verbeterd. Mensen hebben steeds meer moeite de gemeente in en uit te komen: het Damcentrum, de Sijtwendetunnels, de entrees naar Leidsenhage zijn volgens de respondenten echte bottlenecks. Dit is een van de resultaten van de verkeerspeiling die het CDA-Leidschendam-Voorburg onlangs hield onder meer dan 1.000 respondenten.

Volgens CDA-raadslid Jaap Geluk is een samenhangende visie nodig: "We moeten oppassen dat de gemeente niet dichtslibt. The Mall of the Netherlands, sociale woningbouw in De Star/Overgoo en het nieuwe Klein Plaspoelpolder komen er aan. Bovendien wordt er door het Rijk voorlopig niet geïnvesteerd in de N14. Ondertussen is er geen actie van het College richting Rijk te bespeuren.

Uit de verkeerspeiling van het CDA blijkt dat meer dan de helft van de inwoners in het Damcentrum en de Rietvink de gemeente moeilijk in of uit komen. Inwoners van andere wijken van met name Leidschendam én Stompwijk, zitten daar vlak achter aan. Tweederde van inwoners uit het Damcentrum komt zelfs de wijk moeilijk uit.

Ter illustratie enkele reacties: "We hebben heel veel grote wegen in de buurt, de doorstroming is heel slecht geregeld. Vandaar al die files op de Noordsingel, Damcentrum en in de N14." Inwoners maken zich ook zorgen over het verkeersaanbod in de toekomst. "Er wordt maar gebouwd: Schakenbosch, Duivenvoorde, Klein Plaspoelpolder en Leidschendam-Zuid komen eraan. En dan straks nog 12.000 voertuigen naar het nieuwe winkelcentrum". Mensen vragen of er wel goed is nagedacht over het verkeer: " We trekken in Leidschendam allerlei verkeer aan door eerst veel huizen en een nieuw winkelcentrum te bouwen en we klagen achteraf dat het heel druk is. Ik mis een duidelijke visie".

Het CDA vindt dat het nu tijd is voor concrete maatregelen en een duidelijke visie: Raadslid Jaap Geluk: "Een jaar geleden, heeft het College van Gemeentebelangen, D66, PvdA en GroenLinks een extra oeververbinding over de Vliet tegengehouden. Er zou een systeem komen van 'dynamisch verkeersmanagement', kentekenregistratie, beter openbaar vervoer en mogelijkheden voor fietsers en de wethouder zou bij het Rijk de opname van de ongelijkvloerse kruisingen (N14) stevig bepleiten. Tot nu toe wordt er echter alleen nog maar gepraat. Uit het onlangs verschenen Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT 2018) blijkt dat aanpassing van deze kruisingen tot 2023 niet op het programma staat. Wij willen van het College weten hoe men hier tegenaan kijkt en wat er nu gaat gebeuren om dichtslibben van de gemeente te voorkomen". Zeker nu de bereikbaarheid kennelijk verslechterd is, vindt het CDA het tijd voor visie en actie.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant