Tijdens het festival worden diverse locaties in Voorburg omgetoverd in Romeinse sfeer, compleet met soldaten, badhuizen, enz.
Tijdens het festival worden diverse locaties in Voorburg omgetoverd in Romeinse sfeer, compleet met soldaten, badhuizen, enz.

Volgend jaar Romeins festival in Voorburg

Actueel 1.068 keer gelezen

Voorburg - In de zomer van 2018 organiseert Stichting Educatie, Cultuur en Burgerschap een Romeins festival; Forum Hadriani. Dit festival duurt 3 weekeinden lang en wordt in Voorburg gehouden in de maanden juli en augustus.

De in Voorburg wonende Rob Andeweg is bedenker/initiatiefnemer van het project Festival Forum Hadriani. Inmiddels heeft Andeweg al meer dan 25 jaar ervaring met het bedenken, organiseren en uitvoeren van prominente evenementen en projecten. Hij is zich in de afgelopen periode meer gaan toeleggen op met name maatschappelijk betrokken projecten, maar ook dit educatieve-culturele project geeft hem veel voldoening. Vorig jaar besloot hij samen met Terry Kruller von Nassau Dietz (marketing en sponsorwerving) een aantal projecten te gaan uitvoeren.

In 121 en 122 maakte keizer Hadrianus een grote rondreis langs de noordwestelijke grenzen van het Rijk, hierbij deed hij ook de Cananefaatse nederzetting aan. Tijdens dit bezoek verleende de keizer hen marktrechten en gaf het dorp zijn naam: Forum Hadriani (Markt van Hadrianus). De nederzetting werd hierop geheel herbouwd volgens Romeins ontwerp. Dit is op de plaats van het huidige Voorburg. Het jaar 2018 is in de gemeente Leidschendam-Voorburg uitgeroepen tot het jaar van de Romeinen. Dat sluit enorm aan bij het project Festival Forum Hadriani. Dit unieke festival op het voormalige Forum Hadriani zal het grootste Romeinse spektakel worden dat ooit in Nederland op een dergelijke grootschalige wijze is uitgevoerd. Het is de bedoeling dit tot een jaarlijks terugkerend hoogwaardig cultureel evenement te maken.

Drie weekenden lang kunnen bezoekers uit het gehele land – gratis - kennis maken met het dagelijkse leven tijdens deze bijzondere en adembenemende periode uit de geschiedenis van Voorburg. Tijdens deze weekenden worden diverse locaties in Voorburg omgetoverd in Romeinse sfeer, compleet met een Romeinse behuizing en burgers, eetkamer, badhuis, een arena met gladiatorengevechten en amusement. De festivallocaties zijn Park Vreugd en Rust, Herenstraat e.o. in het Huygenskwartier in Voorburg. Op dit moment is de stichting hard bezig subsidies en sponsoring bijeen te brengen voor de realisatie van dit grootscheepse festival.

Ook wordt er gekeken naar crowdfunding om de begroting rond te krijgen. Gezien het jaar van de Romeinen in deze gemeente, worden er natuurlijk nog meer activiteiten georganiseerd. Daarom is stichting Educatie, Cultuur en Burgerschap aan het zoeken naar mogelijke samenwerking met andere partijen. De data waarop Festival Forum Hadriani plaatsvindt zijn: 21-22 juli en 28-29 juli en 4-5 augustus, op zaterdagen van 11.00 uur tot 23.00 uur en op zondagen van 11.00 uur tot 19.00 uur.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant