Henk Nieuwland (64) bespeelt al 50 jaar de orgels van de HH. Petrus en Pauluskerk in Leidschendam.
Henk Nieuwland (64) bespeelt al 50 jaar de orgels van de HH. Petrus en Pauluskerk in Leidschendam.

Halve eeuw passie voor kerkmuziek

Actueel 769 keer gelezen

Leidschendam - Tijdens het jaarfeest van het zangkoor Con Amore op zondag 26 november, wordt ook gevierd dat Henk Nieuwland (64) al 50 jaar de orgels van de HH. Petrus en Pauluskerk in Leidschendam bespeelt.

Eigenlijk speelt muziek al sinds de kleutertijd een rol in z'n leven. Eerst was daar een speelgoedpiano maar toen erfde zijn opa een piano van een tante uit Australië.

Via school en de kerk kwam hij op het koor van Frans van Raad. Het koor zong boven op de 'zingzolder' van de kerk. Daar stond ook het majestueuze orgel van de Gebr. Franssen uit Roermond. Dat wekte de interesse van Henk en af en toe pingelde hij er even op. Frans van Raad rook talent en wist de ouders van Henk te overreden om hem op les te doen.

Pastoor Nederstigt die in 1964 naar Leidschendam kwam, was groot liefhebber van kerkmuziek en richtte het gemengde zangkoor St. Caecilia (1965) op. Het koor zong voortaan beneden bij het St. Jozefaltaar. In 1966 werd het orgel naar beneden verplaatst. Ook de pastoor had de jonge Henk(14) in de smiezen en Henk speelde al snel in de missen.

Doordeweeks mocht Henk wel eens in de kerk repeteren. De pastoor had echter vaak kostgangers zoals bijvoorbeeld Pater Hanekamp. Deze deed de deur eens open en zag daar de jonge Henk staan. "Wat kom je doen?", vroeg hij bars. "Ik kom oefenen op het orgel in de kerk" zei Henk beteuterd. "Wil je maken dat je wegkomt, snotneus!"

Henk was gekrenkt tot het diepst van zijn ziel en het kostte pastoor Nederstigt heel veel moeite om Henk weer achter het orgel te krijgen. Maar hij zit er nog, tot op de dag van vandaag.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant