Met een sportaanbod werken de jongeren aan een positiever zelfbeeld en vergrootten ze hun sociale en communicatieve vaardigheden (tekst: Inge Koot / foto: pr).
Met een sportaanbod werken de jongeren aan een positiever zelfbeeld en vergrootten ze hun sociale en communicatieve vaardigheden (tekst: Inge Koot / foto: pr).

Ontwikkelroute goed voor dagritme, discipline en zelfvertrouwen

Actueel 1.033 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - 'Als jijzelf in beweging komt, komen anderen voor jou in beweging.' Dat is de gedachte achter het jongerentraject 'de Ontwikkelroute' waarvan sporten een belangrijk onderdeel is. Juist dat sporten zorgt ervoor dat deze jongeren letterlijk en figuurlijk in beweging komen wat goed is voor lijf en geest. Het haalt de jongeren veelal uit hun isolement, terug in de maatschappij. Danique Berk, Rick Langerak en Leonardo Rademacher zijn hier een mooi voorbeeld van.

Door Inge Koot

Op 22-jarige leeftijd kwam Rick Langerak thuis te zitten als gevolg van een zware burn-out. "Ik werkte in de muziekwereld en was betrokken bij de organisatie van zo'n 70 evenementen per jaar." Hij kwam thuis te zitten en vroeg een uitkering aan. Hij werd direct gekoppeld aan de Ontwikkelroute, een vernieuwend traject van de gemeente Leidschendam-Voorburg met als doel jongeren van de bank te krijgen. Naast een administratie-, sollicitatietraining en coaching komen ze nu ook in beweging door te sporten. Het beweegprogramma heeft een positief effect op het dagritme, discipline en zelfvertrouwen. De sportlessen vinden onder begeleiding plaats van Remco Kramer (consulent werk/trainer gemeente) en Maartje Drabbe (jongeren/sportcoach sport en welzijn), buiten op een van de fitplaatsen in de gemeente of binnen op de locatie van Sport en Welzijn aan de Dobbelaan.

In eerste instantie reageerde Rick afwijzend op het sportprogramma, maar na een goed gesprek met Remco ging hij er vol voor. "Dat is ook een beetje het gevaar bij Rick", vertelt sportcoach Remco Kramer. "Het is alles of niets." Remco verzorgt de sportlessen maar is ook nauw betrokken bij de begeleiding van de jongeren. "Om 09.00 uur sporten is wennen voor veel van de jongeren maar het is heel belangrijk om structuur te krijgen in hun dagritme. Daarnaast heeft het sporten een sociaal aspect", zegt Remco. "Wij hebben allemaal veel meegemaakt", vult Rick aan. "Maar dat maakt niets uit. Hier is iedereen gelijk." Het sporten haalt de jongeren uit een isolement. Zij trekken na de verplichte activiteiten verder met elkaar op, eten bij elkaar of spelen nog een potje basketbal.

Ook Danique Berk heeft het nodige meegemaakt. Zij werd wegbezuinigd bij de stichting WOeJ, werkte vervolgens in de schoonmaakbranche en de beveiliging maar kwam thuis te zitten met een hernia. "Afgelopen augustus ben ik geopereerd en na 6 weken ben ik begonnen met de empowerment trainingen." Deze trainingen leerden haar om te gaan met lastige situaties en bewust te worden van haar eigen kwaliteiten. Ook Danique is het sporttraject ingegaan en merkt dat zij zich ook fysiek steeds beter gaat voelen. Zij werkt nu als vrijwilliger bij de dierenambulance maar zou graag een opleiding Dierenverzorging gaan doen.

Voor Leonardo Rademacher heeft het Ontwikkeltraject al geresulteerd in een fulltime baan. Hij gaat aan de slag bij een asbestverwijderingsbedrijf. Leonardo weet dat het geschort heeft aan zijn instelling. "Ik hield mij niet aan afspraken en deed verkeerde dingen waardoor ik zelfs in detentie heb gezeten." Toen Leonardo een uitkering aanvroeg moest ook hij verplicht deelnemen aan de Ontwikkelroute en heeft mogen ervaren dat de trainingen heel goed werken. "Er is een knop omgegaan." Hij heeft er naast een baan ook leuke vriendschappen aan overgehouden.

De wijze waarop de drie jongeren, Danique, Rick en Leonardo, vertellen over het sporten geeft aan dat dit een heel positief effect heeft op de instelling en motivatie van de jongeren. Rick is zelfs vrijwilliger geworden bij Sport en Welzijn en is dan ook dagelijks te vinden aan de Dobbelaan. "Ik ben een soort conciërge", vertelt hij enthousiast. "Ik help bij de begeleiding van kinderen tijdens en zet bijvoorbeeld muziekinstrumenten klaar als muziekschool Trias hier muziekles geeft." Rick zou graag de opleiding tot jongerenwerker gaan doen en is momenteel samen met zijn begeleiders op zoek naar mogelijkheden hiertoe. Elk kwartaal start er weer een nieuwe groep jongeren aan de Ontwikkelroute met als ultieme doel dat alle jongeren aan het werk komen of een opleiding gaan volgen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant