Stef Verburg en Ank van der Poel van de Adviesraad Stompwijk (tekst/foto: Dick Janssen).
Stef Verburg en Ank van der Poel van de Adviesraad Stompwijk (tekst/foto: Dick Janssen).

De stem van Stompwijk en het buitengebied

Actueel 827 keer gelezen

Stompwijk - Stef Verburg heeft onlangs Yvonne van Boheemen opgevolgd als voorzitter van de Adviesraad Stompwijk. Verburg vult deze functie nu voorlopig in tot de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018, waarbij tevens een nieuwe adviesraad zal worden verkozen.

Stef Verburg werkt bij het ministerie van Economische Zaken. Hij is geboren en getogen in Stompwijk. Samen met Ank van der Poel, eveneens een geboren en getogen Stompwijkse en werkzaam bij De Driesprong in Zoetermeer, geeft hij een toelichting op het werk van de Adviesraad Stompwijk. De Adviesraad, bestaande uit 7 verkozen vrijwilligers, zet zich in voor de belangen van Stompwijk en het buitengebied en heeft een adviserende en stimulerende rol richting gemeente. "Het is onze taak om de stem van Stompwijk te laten horen", verduidelijkt Verburg. "We zijn de spreekbuis in de gemeenteraad, bijvoorbeeld door in te spreken tijdens commissie- en raadsvergaderingen en hebben ook zitting in klankbordgroepen en overlegorganen die ons gebied aangaan. Er wordt ook zeker naar ons geluisterd."

"Onze speerpunten zijn de vier W's", vervolgt Verburg. "Die staan voor Wonen, Werken, Wegen en Welzijn." In het kader van wonen noemt hij bijvoorbeeld het woonbehoefteonderzoek dat in Stompwijk is uitgevoerd. "Daaruit blijkt dat er best behoefte is aan starterswoningen voor jonge gezinnen, maar ook aan luxere appartementen voor ouderen en betaalbare woningen voor jongeren en ouderen." Volgens Verburg is er wel ruimte om woningbouwprojecten op te starten. "Geen grote ontwikkelingen, maar binnen de dorpsgrenzen zijn een aantal locaties waar wel kan worden gebouwd." Ank van der Poel vult aan: "Hier in het dorp komt nu weinig vrij; veel jongeren en ouderen gaan naar Leidschendam, Zoeterwoude, of Zoetermeer. Met nieuwe woningen stimuleren we doorstroming en ontstaat er een kans voor jongeren om zich in Stompwijk te vestigen."

Op het gebied van welzijn is het realiseren van een Kulturhus belangrijk voor Stompwijk. Dit moet een multifunctioneel centrum worden, waar de basisschool, kinderopvang, de bibliotheek, Jeugdgezondheidszorg en activiteiten van het Dorpshuis onder een dak worden gehuisvest. Dit Kulturhus heeft echter wel wat voeten in aarde. "Het project is, door allerlei omstandigheden, achtervolgd door pech", vindt Verburg. "Het definitieve ontwerp is nu echter klaar. Al wordt het wel fors duurder dan de bedoeling was. Maar als de gemeenteraad ermee instemt, wordt er dit jaar nog aan begonnen en is het Kulturhus in 2018 klaar."

Met betrekking tot wegen, zijn in het buitengebied de reconstructie van de Stompwijkseweg en de aanleg van een nieuwe rondweg van belang. "De Stompwijkseweg is nu in uitvoering en met de eerste voorbereidende werkzaamheden voor de rondweg is men inmiddels ook gestart", laat Verburg weten.

Werk is een ander speerpunt voor de adviesraad. "Bedrijven zorgen voor werkgelegenheid, stageplekken, vakantiewerk en het sociale netwerk", aldus Van der Poel. In dit kader wordt ook ingezet op uitbreiding van het bedrijventerrein aan de Huyssitterweg.

Sowieso staat de herontwikkeling van de Meeslouwerpolder hoog op de agenda. De gemeente wil nieuwe of andere functies mogelijk maken in plaats van leegstaande opstallen, terwijl voortzetting of uitbreiding van huidige glastuinbouwbedrijven ook mogelijk blijft. Oude opstallen mogen onder bepaalde voorwaarden worden vervangen door woningen. Verder moeten er meer recreatiemogelijkheden komen. "We zijn er druk mee bezig", geeft Van der Poel aan. "We willen het gebied weer tot leven wekken. Het verloedert een beetje."

Verburg en Van der Poel zijn in maart weer verkiesbaar, maar dat geldt niet voor alle leden van de Adviesraad. In totaal zijn er 8 mensen nodig en er zijn al enkele nieuwe kandidaten. "Maar we zouden er nog wel een paar kunnen gebruiken", laat het tweetal weten. Mail voor meer informatie of aanmelding naar adviesraad-stompwijk@outlook.com.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant