Een aantal inzendingen voor de internationale collagetuin die wordt aangelegd in winkelcentrum Leidsenhage (foto: pr).
Een aantal inzendingen voor de internationale collagetuin die wordt aangelegd in winkelcentrum Leidsenhage (foto: pr).

Knippen en plakken voor Leidsenhage

Actueel 739 keer gelezen

Leidschendam - Meer dan 100 collagekunstenaars uit binnen- en buitenland werken samen om winkelcentrum Leidsenhage de komende tijd op te vrolijken. Het internationale Instagramcollectief The Collage Garden opent op 16 december om 15.00 uur een groot collagekunstwerk, een collagetuin, op gebouw de Schakel in Leidsenhage, het winkelcentrum in Leidschendam dat een ingrijpende renovatie ondergaat.

Collage is het knippen of scheuren van allerlei soorten papier en dit met lijm tot een nieuw beeld plakken. Al in de vorige eeuw maakten bekende kunstenaars als Picasso en Matisse collages. En ook nu is collage enorm populair, zowel als hulpmiddel om inspiratie te krijgen als kunstuiting. The Collage Garden is een team van internationale collagekunstenaars die elkaar kennen via Instagram. Miss Printed uit Noorwegen startte dit collectief in de zomer, waarbij er een kleine collagetuin in de buurt van Trondheim werd geplakt. Na de zomer werd een oproep gedaan om mee te doen aan een grotere collagetuin in Nederland en de reacties waren overweldigend. Unibail-Rodamco, de Frans-Nederlandse vastgoedeigenaar en ontwikkelaar die van Leidsenhage the Mall of the Netherlands maakt, gaf toestemming het gebouw de Schakel te beplakken en zorgde tevens voor een tijdelijke werkruimte in het voormalige V&D-gebouw.
De Voorburgse beeldend kunstenaar Juliette Pestel, die haar atelier in bedrijfsverzamelgebouw sector V in Leidschendam heeft, is de organisator van de Nederlandse tuin.

De buurt, wordt in het project betrokken. Drie cursisten van Juliette, allen grote liefhebbers van het maken van collages, hebben zich aan het project verbonden, evenals een aantal 'thuisknippers'. Ook collega's, waaronder een aantal van Instagram en sector V, komen helpen. Verschillende plaatsgenoten hebben kleurrijke tuincollages ingeleverd of tuintijdschriften en -boeken waar deze van gemaakt kunnen worden. Juliette en haar team concentreren zich eerst op het verzamelen van alle ingezonden collage elementen en maken in het tijdelijke atelier een compositie. In december wordt alles buiten op gebouw de Schakel opgeplakt. Op zaterdag 16 december wordt the Collage Garden NL om 15.00 uur officieel geopend, evenals de bijbehorende expositie in de Schakel, met collages van Nederlandse kunstenaars.

In 2018 zullen er ook workshops n.a.v. het kunstwerk gegeven worden. In maart is er een expositie van internationale collage kunstenaars. Wilt u zelf ook met een kleine collage meedoen? Stuur dan een bericht naar info@juliettepestel.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant