Het braak liggende stuk grond aan de Rijnlandlaan in Voorburg (archieffoto Hans Willink).
Het braak liggende stuk grond aan de Rijnlandlaan in Voorburg (archieffoto Hans Willink).

Iets minder sociale woningen aan Rijnlandlaan

Actueel 636 keer gelezen

Voorburg - De nieuwe voorstellen voor sociale woningbouw aan de Rijnlandlaan zijn woensdag 29 november gepresenteerd. De belangstelling was -met ongeveer 50 aanwezigen- groot.

Tijdens de avond is een reactie gevraagd op de manier waarop aandachtspunten uit de informatieavond van februari 2017 en diverse gesprekken met omwonenden zijn verwerkt in de verschillende scenario's. Daarbij kwamen onderwerpen aan de orde zoals de hoeveelheid bebouwing en het behoud van groen, de omvang en hoogte van de sociale woningbouw op deze locatie, zorgen om de parkeerdruk en verkeersveiligheid in de wijk, aandacht voor de veiligheid op het terrein van de school, kinderopvang, turnhal en het verzoek voor meer speelruimte.

In de drie gepresenteerde alternatieve stedenbouwkundige schetsen blijft er door de bebouwing op een andere manier te plaatsen meer ruimte over voor groen. Dat werd door omwonenden positief ontvangen. Wel is er nog steeds zorg over de hoeveelheid woningen die in de plannen staat. Inwoners die een sociale woning zoeken, wachten gemiddeld 7 jaar op een woning. Daarom heeft de gemeenteraad besloten dat er meer sociale woningbouw moet komen. Een uitgangspunt daarbij is tot 60 woningen op de locatie Rijnlandlaan te realiseren, iets minder dan aanvankelijk de bedoeling was.

Hoewel werd toegelicht dat voor elk scenario berekend was dat er voldoende parkeerplaatsen worden gerealiseerd en mogelijke toename van verkeer past in wat de inrichting van de wegen aan kan, toonden omwonenden angst voor overbelasting van de wijk bij het gebruik van de turnhal en avondactiviteiten op de scholen. Ook het feit dat forenzen hun auto parkeren en verder reizen met het openbaar vervoer baart hen zorgen. Recentelijk is daartoe de blauwe zone uitgebreid.

Verder werd er aandacht gevraagd voor de nieuwbouw van Veurs Voorburg. De school wil dat er zo snel mogelijk gebouwd wordt. De sociale veiligheid op het schoolplein van de Dijsselbloem wordt in 1 scenario geborgd door een wandelpad langs het schoolplein. In de andere scenario's kunnen de speelterreinen goed afgesloten worden met hekken. In alle alternatieve scenario's wordt Veurs Voorburg anders gepositioneerd waardoor het schoolplein van de Dijsselbloem groter wordt.

De woningcorporatie wil alle woningen geschikt maken voor 55+ en langer zelfstandig wonen. Hierdoor hoopt de woningbouwvereniging de doorstroom van ouderen uit eengezinswoningen op gang te brengen, zodat deze vrij komen voor gezinnen. De reacties van de informatieavond worden verwerkt in een voorstel, dat in januari aan de gemeenteraad wordt voorgelegd.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant