De BinckBank Tour trok 10.000 bezoekers en werd door nog eens 7.2 miljoen tv-kijkers wereldwijd gevolgd (foto: Michel Groen).
De BinckBank Tour trok 10.000 bezoekers en werd door nog eens 7.2 miljoen tv-kijkers wereldwijd gevolgd (foto: Michel Groen).

Kritiek op hoge kosten tijdrit BinckBank Tour

Actueel 917 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - De commissie Algemene Zaken besprak dinsdag 28 november de evaluatie van de BinckBank Tour. Niet alle raadsleden zijn positief gestemd over de hoge kosten van dit evenement. Organisator Golazo, was zeer tevreden over de organisatie door Leidschendam-Voorburg. "Als het aan Golazo ligt, dan vindt volgend jaar de start van de BinckBank Tour hier plaats", vertelt wethouder Bianca Bremer.

Door Inge Koot

Op 8 augustus was het Huygenskwartier Voorburg het decor van de tijdrit van de BinckBank Tour. Het evenement trok 10.000 bezoekers en werd door nog eens 7.2 miljoen tv-kijkers wereldwijd gevolgd. "Het heeft veel geld gekost", beaamt Bremer. "Een van de doelstellingen was, 'zet het Huygens Kwartier op de kaart'. Het blijft echter lastig vast te stellen hoeveel exposure het evenement heeft opgeleverd."

Jan-Willem Rouwendaal van CU-SGP vindt het een onzinnig evenement dat bijna 3 ton aan gemeenschapsgeld heeft gekost. "Dat is heel veel geld voor een evenement. Alle wielerliefhebbers zijn inmiddels allang weer vergeten dat het evenement in Voorburg heeft plaatsgevonden." Ook Dre Veelenturf is niet blij met de enorme kosten die gemaakt zijn. Veel liever had hij gezien dat de drie ton besteed zou zijn aan een rugbyveld voor VRC. De koppeling met Voorburg heeft daarnaast kwaad bloed gezet in Leidschendam. "De ondernemers in Leidschendam zijn erg teleurgesteld. Het ging altijd over de tijdrit in Voorburg", zegt Dre Veelenturf (CDA).

Ook de sponsoring door lokale ondernemers was teleurstellend. "Geen enkele ondernemer heeft het initiatief gesteund," aldus Veelenturf. Voor (culturele) ondernemers had het een unieke kans geboden om een impuls te geven aan de lokale economie, het culturele en het ondernemersklimaat én de sociale cohesie. "Achteraf hadden veel ondernemers spijt dat zij niet geïnvesteerd hebben", reageert Bremer.

Nadat de begroting van de BinckBank Tour eerder al was opgeschroefd van 150.000 euro naar 290.000 euro blijkt uit de evaluatie dat het budget met nog eens € 37.935,95 is overschreden. Bremer geeft aan dat dit kwam door de extra maatregelen ten aanzien van veiligheid en parkeren. Aanleiding hiervoor vormden de toegenomen dreiging van aanslagen én de verwachting dat de belangstelling sterk zou toenemen als gevolg van de Nederlandse overwinningen in de Ronde van Italië (Dumoulin) en Ronde van Frankrijk. "Ik denk dat wij als raad veel hebben geleerd van dit evenement", is de mening van Veelenturf. "In ieder geval dat wij als raad scherper de financiële consequenties vooraf moeten beoordelen."

Of de start van de BinckBank Tour volgend jaar in Leidschendam-Voorburg gaat plaatsvinden is dus nog maar de vraag.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant