Hans van Ierland enTik Ong tonen de lijsten met handtekeningen van buurtbewoners (tekst: Inge Koot/foto: Peter van Zetten).
Hans van Ierland enTik Ong tonen de lijsten met handtekeningen van buurtbewoners (tekst: Inge Koot/foto: Peter van Zetten).

Burgerinitiatief Schakenbosch in de wacht

Actueel 1.668 keer gelezen

Leidschendam - Een buurtrestaurant met de naam 'Ergens Anders' en een Stadsgehoorzaal als een leeromgeving voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zonder subsidie. Dat zou Voorburger Hans van Ierland graag realiseren op de locatie Schakenbosch. "De projectontwikkelaar wil het meenemen bij de ontwikkeling van Schakenbosch."

"Ik ben al drie jaar bezig met het ontwikkelen van een wijkleercentrum", vertelt Hans van Ierland, die in het dagelijks leven arbeids- en organisatie psycholoog is. Toen zijn oog viel op de locatie Schakenbosch is zijn idee steeds meer vorm gaan krijgen. Van Ierland ziet het als zijn missie om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te helpen. "Mijn passie is ontstaan tijdens mijn middelbare schoolperiode op het Veurs College. Toen kreeg ik oog voor de ongelijke verdeling tussen mensen. 'Brood dat men deelt smaakt beter' is mijn drijfveer."

Het burgerinitiatief van Van Ierland heeft alles te maken met het behoud van het Veurgebouw en de kerk als maatschappelijke bestemming op Park Schakenbosch. Hij wil van het Veurgebouw een wijkleercentrum maken waar bewoners elkaar ontmoeten maar waar ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een werkplek kunnen krijgen. "Dit willen wij doen door vrijwilligers te koppelen aan deze mensen. Zij vormen dan gezamenlijk een wijkbedrijf en leveren met dit bedrijf diensten terug aan de omgeving. Deze mensen werken in het buurthuis maar zij kunnen ook ingezet worden voor het onderhoud van het park en de groenvoorziening en eventueel de tuinen van bewoners. Het buurthuis kan daarnaast fungeren als een toeristisch knooppunt voor wandelaars en fietsers."

Vanuit zijn professie weet Van Ierland dat het voor mensen met depressieve klachten en angststoornissen heel belangrijk is om terug te keren in de maatschappij in een veilige omgeving. "Die veilige omgeving willen wij bieden met dit wijkleercentrum."

De contacten met de projectontwikkelaar lopen voorspoedig. "Wij hebben naar elkaar uitgesproken om tot een intentieovereenkomst op procesniveau te komen." Een andere belangrijke speler is de gemeente. "De gemeente kan het plan ondersteunen door regels en obstakels uit de weg te nemen. Zo zouden mensen met een uitkering in het wijkleercentrum moeten mogen werken zonder hun uitkering te verliezen. Wij vragen wethouder Lia de Ridder of zij bereid is daarin met ons mee te denken. De gemeente zou een soort sociaal aandeelhouder kunnen worden en op die manier invloed kunnen uitoefenen op het project."

Op 12 december staat het burgerinitiatief op de agenda van de gemeenteraad. Van Ierland hoopt op steun vanuit de raad en op medewerking van de wethouder.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant