Molenaar Willem geeft de stam met een 'kantelhaak 'het laatste zetje (foto: pr Salamander).
Molenaar Willem geeft de stam met een 'kantelhaak 'het laatste zetje (foto: pr Salamander).

Stammen voor nieuwe schoren De Salamander

Actueel 565 keer gelezen

Leidschendam - Molenaar Willem Bogaerts en enkele vrijwilligers van Molen De Salamander hebben donderdag 23 november twee Douglas stammen opgehaald bij de Koninklijke Landgoederen De Horsten. Het transport werd verzorgd door het bedrijf Hatral Leidschendam BV.

Vanwege de sterke wind konden de stammen niet direct in het water gelegd worden en werden zij tijdelijk op de kade gelegd tegenover de molen. Afgelopen zaterdag zijn de stammen in het water gelegd en naar het balkengat gebracht. De stammen hebben een lengte van 14 meter en dienen ter vervanging van de lange schoren, de twee balken die deel uit maken van het staartwerk van de molen. Na een jaar wateren in het balkengat worden deze stammen op maat gezaagd in de molen. Dan nog moeten ze drogen waarna de schoren vervangen kunnen worden.

Molens zijn historische werktuigen en de meest onderhoudsgevoelige monumenten door de aard van het object en de toegepaste materialen. Net als bij elke machine is regelmatig onderhoud van groot belang. Voor het onderhoud van de houtzaagmolen is een meerjarenonderhoudsplanning opgesteld. En daarin is onder andere vervanging van die schoren opgenomen. Door regelmatig onderhoud blijft de monumentale waarde van de molen in stand.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant