Vooral tijdens de moeilijke dagen zoals geboorte- en sterfdag van de overledene en nu met de feestdagen hebben de meesten het zwaar (tekst: Naomi Defoer).
Vooral tijdens de moeilijke dagen zoals geboorte- en sterfdag van de overledene en nu met de feestdagen hebben de meesten het zwaar (tekst: Naomi Defoer).

Rouwcafé voor nabestaanden in Leidschendam-Voorburg

Actueel 2.351 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Steun vinden bij andere nabestaanden, elkaar begrijpen met een half woord, verdriet kunnen delen maar ook samen kunnen lachen. Dat is de bedoeling van het Rouwcafé. Barbara Bosman (50) begon in februari met lobbyen. Met succes: afgelopen 27 november vond het eerste brainstormoverleg plaats.

Barbara werd in 2015 weduwe toen haar man Tjebbe (47) tijdens hun kampeervakantie in Frankrijk totaal onverwacht stierf aan een hartinfarct. Ze bleef, samen met haar dochter, in verbijstering achter. "Hij had al eerder een klein infarct gehad maar er was helemaal geen aanwijzing om aan te nemen dat er risico bestond voor nog een infarct. Je realiseert je niet wat er gebeurt. Het is een hele slechte film waar je in zit. De eerste weken waren echt een roes. Misschien zelfs wel het hele eerste jaar. Je gaat in de overlevingsstand. Er moet van alles, je moet overeind blijven, dingen regelen en je gevoel krijgt daardoor geen ruimte. Mijn dochter en ik kregen een behoorlijke klap. Het woord verwerken wat anderen hierbij vaak gebruiken, vind ik lastig. Dat doet vermoeden dat er ergens een eind aan rouw zit, dat je het verlies en gemis verwerkt hebt of een plekje hebt gegeven. Van beide uitdrukkingen krijg ik vlekken in mijn nek: verwerken doe je met afval en een plekje geven doe je aan een pot doperwten. Rouw gaat met je mee. Het zal milder worden en de scherpe kantjes zullen er misschien van afgaan, maar het gaat nooit helemaal weg. Waar veel liefde was, is ook diepe rouw. In een van de boeken die ik gelezen heb stond: rouw is liefde zonder adres. Dat dekt voor mij de lading het beste. Ik houd nog steeds zielsveel van mijn man, ik kan er alleen niks meer mee."

Om met haar gemis om te kunnen gaan en omdat ze via andere facebookpagina's merkt dat zij niet de enige is die behoefte heeft aan contact met gelijkgestemden maakt Barbara in 2016 een besloten facebookpagina aan: Sterke Weduwes West Nederland. In 2017 komt daar een tweede pagina bij: Weduwen & Weduwnaars West NL. "Vooral de pagina van weduwes is heel actief. Op de andere pagina Weduwen & Weduwnaars is dit minder, maar de geplaatste foto's en artikelen worden wel bekeken en gelezen en ook daar worden door leden ervaringen gedeeld. Mijn ervaring is dat vrouwen eerder praten over hun verlies en de gevolgen en gevoelens die zij daarbij ervaren." Het belangrijkste voor de leden is het ervaren van steun en (h)erkenning. 'Vooral tijdens de moeilijke dagen zoals geboorte- en sterfdag van de overledene en nu met de feestdagen hebben de meesten het zwaar. Het brengt het gemis nog eens extra naar voren. Dat kunnen uitwisselen met elkaar geeft steun. Wij herkennen veel van elkaar."

Het contact gaat niet alleen via Social Media. Barbara organiseerde een aantal uitjes voor de Sterke Weduwes. "Koffiedrinken, lunchen, een wandeling in Meijendel of een borrel op het strand tijdens Internationale Weduwendag." Nu is daar het initiatief voor een Rouwcafé bijgekomen. Na een gesprek met wethouder Floor Kist is er een brainstormgroepje gevormd. Met daarin Marjan de Jong (voormalig medewerker Kwadraad) en Marjan Koot (medewerker WOeJ) en Barbara. "Besloten is om de mensen voor wie het café bedoeld is, de nabestaanden, na verlies door overlijden van een dierbare te bevragen naar hun wensen voor dit nog op te zetten café. Het gaat niet alleen om weduwen en weduwnaars maar ook voor hen die een kind, ouder, broer of zus of goede vriend verloren. Het idee is om het café op zondagmiddag, eens in de maand, open te stellen. Locatie en startdatum zijn nog niet bekend, dat hangt van de ontvangen reacties en ideeën van belangstellenden af. Er wordt geen hulpverlening geboden, het is echt bedoeld als ontmoetingsplek voor mensen die elkaar met een half woord begrijpen. De leeftijd is heel divers." Ook op jongere leeftijd verliezen mensen een dierbare; daar weten Barbara en haar dochter alles van.

Meer info op facebookpagina Rouwcafé Leidschendam-Voorburg. Stem op de poll over wensen t.a.v. het rouwcafé en laat evt. een reactie achter. Mail voor vragen, ideeën of aanbiedingen over de opzet en bemensing van het Rouwcafé naar: rouwcafelv@gmail.com.

Zie voor meer informatie ook https://www.facebook.com/barbara.bosman.7121?hc_location=ufi.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant